Lajkó, az első cigány az űrben

2018.02.15. 16:42

Elkészült Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjének, a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédiának az előzetese. A tanúra emlékeztető film 1957-ben játszódik,  amikor a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül többek között Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a Föld első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke Serbán Lajost, azaz Lajkót választja. Ő ugyanis gyerekkora óta vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. 

Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. De előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében eldöntik, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott. A versenyt maga Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár elnököli. 

Egyelőre ennyit lehet tudni a Lajkó sztorijáról, ami a készítői szerint humoros közönségfilm lesz. A címszerepet Keresztes Tamás alakítja, akit legutóbb a Kincsemben láthattuk, de szerepel még a filmben Gyabronka József, Pálffy Tibor, Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukács Andor és német, ukrán, orosz színészek.

Az Index forgatási riportját itt lehet elolvasni.Lajkó – cigány az űrben március 29-én kerül a mozikba. 

Ne maradjon le semmiről!