Beperelték a legnagyobb Oscar-esélyes alkotóit ötletlopás miatt

shapeofw
2018.02.22. 14:38

Mi is megírtuk, hogy plágiummal vádolják A víz érintése című, 13 Oscar-díjra jelölt film alkotóit, de akkor még úgy tűnt, nyitottak a megegyezésre az eredeti mű szerzőjével. De a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író fia szerdán keresetet nyújtott be egy Los Angeles-i bíróságon, mondván, a film alapötletét apja egy 1969-ben bemutatott színdarabjából vették – írja az MTI. 

A kereset szerint a film rendezője és társ-forgatókönyírója, Guillermo del Toro, producere, Daniel Kraus és a film gyártója, a Fox Searchlight „szemérmetlenül lemásolták a történetet, annak részleteit, karaktereit és témáit” Paul Zindel ötven éve bemutatott Let Me Hear You Whisper című színdarabjából. A keresetet egy nappal az után nyújtották be, hogy az amerikai filmakadémia elküldte az Oscar-díj-szavazólapokat tagjainak. 

David Zindel több mint 60 egyezést sorolt fel tételesen a színdarab és A víz érintése című film között, köztük a mű alaptörténetét, amelyben a hidegháború idején egy kutatólabor takarítónője érzelmi kapcsolatba kerül egy fogva tartott tengeri lénnyel és megpróbálja megmenteni. Zindel darabjában a lény egy delfin, del Torro filmjében egy kétéltű emberszerű lény. 

A film gyártója, a Fox Searchlight közleményében tagadta a vádakat, alaptalannak minősítve azokat. Szerintük a keresetet a filmakadémia szavazásához időzítették, hogy „gyors egyezségre kényszerítsék a stúdiót. Helyette azonban határozottan meg fogjuk védeni magunkat és ezt az eredeti, újszerű filmet” – írták.

Guillermo del Toro a kereset benyújtása után szintén kiadott egy tagadó közleményt. „Sohasem olvastam és sohasem láttam a darabot. Nem hallottam róla A víz érintésének elkészítése előtt, és egyetlen kollégám sem tett róla említést” - mondta, hozzátéve, gyomorforgató a vád időzítése. „Elég átlátszó, hogy mi történik itt. Nekem azonban megkönnyebbülést okoz, hogy a dolog a vélemény szintjéről a tények és a jog talajára kerül” - jelentette ki. 

A rendező felidézte, hogy 25 éve van a pályán, és mindeddig makulátlan a reputációja. „Mindig is a pályám részének tartottam, hogy minden egyes filmemnél nyíltan beszéljek a forrásokról, amelyek hatottak rám, akár a DVD extrái között, akár a Twitteren, akár múzeumi kiállításaimon” - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy íróként és rendezőként tévésorozatok, könyvek, filmek és számtalan forgatókönyv fűződik a nevéhez, és még soha nem merült fel kifogás a munkájával szemben.

shapeofw2
Fotó: outnow.ch

A kereset idézi Daniel Kraus és Del Torro interjúit, amelyben elmondták, hogy Kraus állt elő a történettel a gondnokról, aki egy titokzatos kormányzati létesítményből elrabol egy kétéltűt. David Zindel szerint Kraus ismerte Zindelt és színdarabját, amelyet először 1969-ben, majd 1990-ben mutattak be televízióban.

A víz érintése forgatókönyvén del Toro mellett Vanessa Taylor dolgozott. Kraus honlapja szerint a film az általa és Del Toro által kitalált eredeti alapötlet nyomán született.

A víz érintésében is egy takarítónő a főszereplő (Sally Hawkins), aki a hatvanas években egy baltimore-i laboratóriumban dolgozik, ahol beleszeret egy tengeri lénybe, és megkísérli megmenteni. A film kreatív stábja eredeti ötletként tálalta a produkciót, és nem tett említést inspirációként Zindel darabjára.

A hasonlóságokat Zindel rajongói vetették fel a közösségi médiában, az író fia is ennek nyomán tett lépéseket és állt a nyilvánosság elé.

Mindkét történetben egy laboratóriumban éjszakai műszakban dolgozó takarítónő a főszereplő, aki beleszeret egy vízi lénybe, egy titokzatos tudományos kísérlet alanyába. Mindkét nő élelmet visz a lénynek, így teremt vele kapcsolatot, és mindketten felmosóronggyal táncolnak a víztartálya előtt egy szerelmes dallamra. Mindketten megtanulnak kommunikálni a lénnyel, és mindkét laboratórium érintett titkos katonai műveletekben. Mindkét főhős rájön, hogy végezni akarnak a lénnyel, és mindkét laborban szóba kerül az „élve boncolás” is. A takarítónők mindkét produkcióban meg akarják menteni a lényt, és szennyestartóban akarják kicsempészni a laborból, és nindkét takarítónőnek van segítőtársa.

Paul Zindel 2003-ban hunyt el, Pulizter-díját 1971-ben kapta A gammasugarak hatása a százszorszépekre című színművéért. Bonnie Zindel, az író özvegye szerint a Let Me Hear You Whisper különösen kedves volt a férje szívének. Zindel kémiatanárként dolgozott, mielőtt írni kezdett, ezért helyezte darabját laboratóriumi környezetbe.

Ne maradjon le semmiről!