Alig nőtt az Oscar-díjra jelölt nők száma

2018.02.22. 06:14

Jövő hétvégén kiosztják az Oscar-díjakat, amiben ismét van magyar érdekeltség Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje kapcsán. Egy tanulmány megvizsgálva a jelöltek listáját arra jutott, hogy a nem színész kategóriában jelölt nők száma idén csak igen kis mértékben emelkedett, 20-ról, 23 százalékra. Azaz minden négy férfi jelöltre jut csak egy nő.

A Women's Media Center által közzétett jelentés szerint hiába próbálnak a nők évek óta hangsúlyosabban megjelenni a filmiparban, még mindig csak igen kis létszámban tudják képviseltetni magukat.

A tanulmány kiemeli, hogy Rachel Morrison idén történelmet írt, hiszen az Oscar-díj 91 éves történetében még soha nem fordult elő, hogy nőt jelöltek volna a legjobb operatőr díjára. Morrison a Mudbound dráma operatőreként pályázhat az Oscar-díjra. Kiemelik továbbá, hogy Greta Gerwig a Ladybird írója és rendezője az ötödik női rendező, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.

Más történelmi sikereket is hozott az idei év, Dee Rees például az első fekete nő, akit forgatókönyv írásért jelöltek Oscarra, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában, Mary J. Blige pedig az első olyan nő, akit két kategóriában is (legjobb színésznő, legjobb betétdal) Oscarra jelöltek.

Julie Burton, a Women's Media Center elnöke kiemelte, hogy vannak olyan kategóriák, amelyekben egyáltalán nincsenek női jelöltek, mint a hang és vizuális effektek, és mindössze egyetlen olyan kategória van, a jelmeztervező, amiben egyenlő számban képviseltetik magukat nők és férfiak. Burton szerint nagy hátrány a filmvilág számára is, hogy megfosztja magát a nők látásmódjától és kreativitásától.

Ezek mind igaz dolgok, de kicsit mégis fáj a szívünk, hogy a jelentés viszont nem említi, hogy a legjobb idegennyelvű film kategóriában viszont egy magyar rendezőnőt jelöltek Oscar-díjra, így mi idén jelentősen javítjuk a statisztikát. 

A jelöltek nemi arányát egy korábbi cikkünkben is alaposan kielemeztük. 

Ne maradjon le semmiről!