Elveszett gyerekekről szól az erdélyi hóban készülő új magyar film

2018.02.28. 04:38

Elkezdődött Bagota Béla rendező Valan című első nagyjátékfilmjének forgatása az erdélyi Balánbányán. A skandináv bűnügyi történeteket idéző thriller főszerepeit erdélyi magyar színészek játsszák majd – írja az MTI.

Az elsőfilmes rendező alkotásának fő helyszíne az erdélyi bányaváros, de a film április közepéig forog majd Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is.

A történet szerint a romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból. Huszonkét évvel később a bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban, amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak. Felmerül benne, hogy a húgát találták meg, ezért visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

Bagota Béla a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendező szakán végzett, majd dolgozott többek között az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versekben. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. 

A rendező azt mondta a történetről: „Sokak számára ismerős, hogy ugyanazokat a problémákat addig kapjuk vissza a múltunkból, amíg vissza nem fejtjük a valódi okokat, és megoldást nem találunk rájuk. A Valan egy ilyen történet: a főszereplőnek gyerekkorában, rejtélyes körülmények között eltűnik a húga, ami az egész életét beárnyékolja. Pétert folyamatosan kísérti a megmagyarázhatatlan és feldolgozhatatlan esemény. A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejes dobozokon vagy a statisztikákban, de megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol – valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne.”

A Valant a Magyar Nemzeti Filmalap 292 millió forinttal támogatta, és a Mozinet forgalmazásában a tervek szerint 2019-ben kerül a magyar mozikba. A Valan forgatókönyvét a rendező írta, producere Kántor László, operatőre Garas Dániel.

Ne maradjon le semmiről!