A víz érintése az Oscar fő esélyese

2018.03.01. 13:40

Ahogy az ebben az időszakban lenni szokott, a filmes lapok közzétették Oscar-jóslataikat. A két legfontosabb, a Variety és a The Hollywood Reporter egyetért abban, hogy az idei Oscar nagy győztese A víz érintése lesz. Mindkét lap újságírói úgy gondolják, hogy Guillermo del Toro vízi szörnyes mozija nyer majd a legjobb film kategóriában, és del Toro lesz a legjobb rendező. Ugyanakkor a THR szerint a Szólíts a nevedennek kellene nyernie, a Variety pedig hiányolja a jelöltek közöl Casey Affleck szellemjárós filmjét, az A Ghost Storyt.

A legjobb színész és színésznő díja sem kérdéses, mindkét lap állítja, hogy a férfi főszereplőnek járó díjat Gary Oldman nyeri A legsötétebb óráért, míg a legjobb női főszereplő Frances McDormand lesz Három óriásplakát Ebbing határában főszerepéért. Más kérdés, hogy szerintük a férfiak között Timothée Chalametnek, a Szólíts a neveden fiatal főszereplőjének kéne nyernie, míg a nőknél Saoirse Ronannek a Lady Birdért. A Variety szerint hiba volt kihagyni a jelöltek közül a tavalyi nyertest, Emma Stone-t (Battle of Sexes) és Christian Bale-t (Hostiles).

A víz érintése
A víz érintése

A legjobb mellékszereplők nyerteseiről is egyetértés van az újságírók között, a férfiaknál Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában), míg a nőknél Allison Janney (Én, Tonya) győzelmét jósolják. Abban is konszenzus van, hogy a legjobb adaptált forgatókönyv díját a Szólíts a neveden szkriptjét író James Ivory nyeri majd. A legjobb eredeti forgatókönyv viszont a Variety szerint a Három óriásplakáté lesz, míg a THR szerzői a Tűnj el! győzelmét jósolják.

A minket legjobban érdeklő kategória, a legjobb idegen nyelvű filmé, hiszen ebben indul Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről. A Variety szerint a chilei transznemű nőről szóló a dráma, az A Fantastic Woman nyer majd, annak ellenére, hogy ők a libanoni The Insultot jobbnak tartják. A THR szerint viszont a libanoni film kapja a díjat, amit ők is a kategória legjobbjának tartanak. Az újságírók a kategória furcsa kívüállójának tartják a Testről és lélekről-t, a THR romantikus komédia-drámának hívja. Ugyanakkor mindkét lap kiemelte, hogy ez a kategória teljesen nyitott, nincs lefutva semmi, bárki nyerhet idén.

Hamarosan az Index is közzéteszi, hogy mi kinek adnánk az Oscart, a március 4-i díjáatadót pedig percről percre tudósítjuk majd. 

Ne maradjon le semmiről!