Ön kinek hisz, a filmkritikusoknak vagy a népnek?

001
2018.03.03. 17:34

Lady Bird az idei Oscaron a kritikusok által legtúlértékeltebb film, legalábbis a közízléshez képest, írja a BBC. A britek a kritikusok által adott pontszámokat, vagyis az ezeket összegző Metacritic-pontokat vetették össze az IMDB-pontokkal, és ez alapján rendezték sorba az alkotásokat.

A lista másik oldalán a Hugh Jackman főszereplésével készült A legnagyobb showman (The Greatest Showman) áll, amit a nézők sokkal jobban szerettek, mint a kritikusok.

A Lady Birdre a Metacritic 94-es pontszámot mutat, miközben az IMDB 7,7-et, ami persze még mindig jónak számít. A 7,7-et 77-nek véve így 17 a különbség a két pontszám között, ez a legnagyobb differencia az idei Oscar-mezőnyben.

Emma Jones filmkritikus a BBC-nek azt mondta, ez egyáltalán nem csoda, a film fanyar humora nem mindenki ízlése szerint való, de a kritikusok szokták szeretni. Második helyen a Dunkirk áll 94-es Metascore-ral és 8,0-ás IMDB-vel, amivel kapcsolatban szintén hangsúlyozni kell, hogy nagyon jó IMDB-pontnak számít még így is. A skála másik végén Hugh Jackman filmje 48-as Metacritic-ponttal és 8,0-ás IMDB-átlaggal dicsekedhet. 

A BBC hozzáteszi: a kritikusok általi túlértékeltség egyáltalán nem rossz ajánlólevél egy Oscarhoz. A magyar jelölt, a Testről és Lélekről szinte ugyanúgy szerepel a kritikusoknál, mint a nézőknél. A BBC táblázata - angolul - így néz ki: