Egy kis segítség, hogy megértsük, miről beszélt Frances McDormand

2018.03.06. 05:13

Az ide Oscar-gála legtöbbet emlegetett momentuma Frances McDormand köszönőbeszéde volt, ő nyerte a legjobb színésznő díját a Három óriásplakát Ebbing határában-ban nyújtott alakításáért. (Kritikánk itt)

Beszédében McDormand felállíttatta az összes női jelöltet, és azt is elmondta, hogy a gála után itt az ideje, hogy producerek és stúdiófőnökök fogadják őket és meghallgassák, hogy milyen filmeket akarnak elkészíteni. A teljes beszéd:

Végül az "inclusion rider" kifejezéssel zárta a mondandóját. Ez egy olyan szerződésbeli megkötést jelent, amit a legnagyobb sztárok kérhetnek, hogy a filmet készítő stáb minél sokszínűbb legyen.

A Guardiannak egy egyetemi oktató most részletesen is elmondta, hogy a kifejezés egy 2016-os TED-előadásban terjedt el, amiben Stacy Smith arról beszélt az USA-ban gyártott filmek adatait elemezve, hogy

már a casting sem képezi le az amerikai társadalom egészét.

Smith előadása szerint egy átlagos amerikai mozifilmben nagyjából 40-45 szereplő van, amiből maximum 8-10 fontos a történet szempontjából. A maradék 30 színésznek nincsen hangsúlyos szerepe, ezért ők alkalmasan lennének arra, hogy rajtuk keresztül pontosan leképezzék a társadalmat, és annak összetételét, mégsem érvényesül a szereplőválogatás során a sokszínűség. Ha az A-listás színészek ragaszkodnának a szerződésükben ehhez a kitételhez, akkor a filmek is alkalmasabbak lennének arra, hogy bemutassák a körülöttünk lévő világot és társadalmat. A TED-videót itt lehet megnézni

Stacy Smith maga is nyilatkozott a Guardiannak és azt mondta, hatalmas meglepetésként érte, hogy McDormand rá hivatkozott, és nagyon hálás neki. Smith azt hangsúlyozta, hogy a sokszínűséghez át kellene alakítani a castingok folyamatát, és olyan filmes szerződéseket kellene írni, amikben benne van, hogy ha nem teljesülnek a sokszínűség kritériumai, akkor a forgalmazó lesz köteles büntetést fizetni, és ez a pénz az alulreprezentált csoportok támogatására megy.

McDormand később azt nyilatkozta, számára is csak 35 év filmezés után derült ki, hogy kérheti a sokszínűség érvényesülését a szerződésében is. A színésznő beszéde után néhány színész rögtön jelezte a Twitterjén, hogy támogatja a javaslatot, elsőként például Brie Larson is.

Ne maradjon le semmiről!