A zsidó leszbikusok és a szellemként kísértő Casey Affleck is jön a Titanic fesztiválra

2018.03.23. 12:58

2018. április 4-13. között rendezik a hazánk egyik legnagyobb filmes eseményét, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált. Budapesten 7 helyszínen 47 filmet vetítenek majd a világ minden tájáról, melyek közül 9 számít versenyfilmnek. A zsűriben ott van Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra, Dobos Tamás operatőr, és Török Ferenc rendező is. A nyitófilm a Kutyák szigete lesz, amiért Wes Anderson Ezüst Medvét nyert Berlinben, de a Titanicon mutatják be itthon először a Szellem/Világot (Ghost Story) az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben és Chloé Zhao Cannes-ban is díjat nyert A rodeós című alkotását,  jön az American Valhalla című, Iggy Popról és Josh Homme-ról szóló doku és A rabbi meg a lánya című dráma, amiben Rachel Weisz és Rachel McAdams leszbikus viszonya forgatja fel egy vallásos zsidó közösség életét.

A fesztivál 47 filmjét hét kategóriába sorolták ( Versenyben, Fesztiválkedvencek, Perzsa kincsek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox), és mindegyiket eredeti nyelven, a zenés dokumentumfilmek és néhány retrospektív vetítés kivételével magyar felirattal vetítik. Mint minden évben, idén is lesz egy vendég a Titanicon, ezúttal Izland: egy rövidfilmválogatás mellett látható lesz az Elégtétel című nagyjátékfilm is, amiben egy sikeres szívsebész boldog élete kerül válságba, amikor lánya, Anna egy drogdílerrel kezd kapcsolatot. Ott van aztán A hattyú, ebben egy zabolátlan kilencéves lányt, Sólt vidékre küldik nyaralni, ahol a természet végtelen, az állatoknak lelke van, de az emberek ridegek. Szintén izlandi alkotás AzIzlandi gyilkosok című dokumentumfilm, ami azt az 1976-os esetet dolgozza fel, mikor hat fiatal beismerő vallomást tett két brutális gyilkossággal kapcsolatban, melyet nem ők követtek el. Focirajongóknak pedig a Vulkán belsejét javalljuk, az izlandi futball felemelkedéséről szóló dokumentumfilmet. 

Retrospektív bemutató lesz Xavier Dolan második, 2010-es filmje, a Képzelt szerelmek (Heartbeats), abból az alkalomból, hogy a film főszereplőnője, Monia Chokri a Titanic vendége lesz. Itt lesz Keng Csün kínai rendező Az élet könnyűsége című fekete komédiája (a tavalyi Sundance-en a zsűri különdíját kapta), Travis Beard RocKabul című zenei doksija (az első afgán heavy metal együttes, a District Unknownról szól). További érdekességek:

  • Hullák a napon (Let the Corpses Tan - belga thriller)
  • Ördöngös idők (Andrus Kivirähk rendezte, az észt Indul a bakterháznak tartják) 
  • Veszett vidék (ausztrál dráma)
  • A bosszú (francia női thriller) 
  • Genezis (Bogdán Árpád filmje)
  • Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm)

A fesztivál vetítéseire hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban kerül sor, de a Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE a tavalyi bemutatkozás után idén is várja a nézőket, sőt, a Kinoban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban és a Magvető Caféban is lesznek majd Titanicos vetítések. A teljes program itt olvasható.