Valaki kiállt Harvey Weinstein mellett

2018.03.27. 18:08

Moritz de Hadeln, a berlini és a velencei filmfesztiválok egykori igazgatója egy svájci lap, a Weltwoche hasábjain vette védelmébe a nyilvánosság előtt a szexuális zaklatásokkal vádolt Harvey Weinsteint, írja a Hollywood Reporter.

De Hadeln a külsősként szerzett véleménycikkében azt írja, hogy a Weinstein személye körüli lincshangulat "gusztustalan", és amíg nem bizonyított a bűnössége, hiba lenne így meghurcolni, hiszen őt is megilleti az ártatlanság védelme.

Az egykori fesztiváligazgató szerint Weinstein egyike azoknak a hollywoodi producereknek, akik igazán rajonganak a filmekért. "Senki nem tett annyit az európai filmekért, mint ő. (...) Weinstein eltiltásával az európai mozi egy fontos ütőkártyáját veszíti el" – írja de Hadeln, aki szerint a producer szakértelme sok fontos filmalkotást sikerre vitt. (De ettől még lehet szexuális ragadozó, nem?)

A cikk szerzője élesen bírálta a nagy európai filmfesztiválok (Cannes, Berlin, Velence) vezetőit, a #MeToo-mozgalmat, és Weinstein több vádlóját is képmutatónak nevezte. Moritz de Hadeln 1980-tól 2001-ig volt a Berlinale fesztiváligazgatója, 2002-ben és 2003-ban pedig a velencei filmfesztivált vezette.

Ne maradjon le semmiről!