350 millióból készül Dobó Kata első rendezése

2018.03.29. 14:47

353,9 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Dobó Kata színésznő első rendezésére, áll a filmalap közleményében. A film A miniszter félrelép írója, Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című színdarabja alapján készül, női főszereplője Balla Eszter lesz, akit a Moszkva térből és a Kontrollból ismerhet a közönség. A férfi főszerepben Haumann Máté lesz látható, de szerepel a vígjátékban Martinovics Dorina, Klem Viktor, Kopek Janka, Szabó Simon, Oroszlán Szonja, Fehér Tibor, Iszak Eszter és Majoros Péter Majka is. 

A fővárosi Játékszínben több mint egy éve sikerrel játszott vígjáték megfilmesítésén Dobó Gulyás Buda technikai rendezővel, Seregi László operatőrrel, Valcz Gábor látványtervezővel dolgozik együtt. A Kölcsönlakás forgatókönyvét az Üvegtigris sorozat alkotói, Búss Gábor Olivér és Kapitány Iván közösen írták. A napjainkba átültetett cselekmény vígjátéki félreértések sorozata egy olyan lakás körül, melyet a háziak engedélyével vagy anélkül mindenki kölcsönvesz ugyanarra az éjszakára.

A filmnek megítélt közel 354 millió forint nem kevés, de nem is kiemelkedően sok más magyar filmek költségvetésével összevetve. Úgy viszont kifejezetten bőkezű, ha más elsőfilmesek munkáival vetjük össze. Szintén most kapott gyártási támogatást például Hartung Attila első mozifilmje, a Senki nem megy sehova. Ezt a filmet 62 millió forinttal támogatták. Hartung filmje lesz egyébként az első magyar mozifilm, ami kifejezetten a Z generációról szól, főszereplői mai magyar tinédzserek.

A filmalap közleménye szerint a film főhősei "úgy érzik, nekik mindent szabad és nincsenek határok, nincsenek következmények. Tetteiket rendszerint felveszik telefonnal és megosztják, ami rengeteg like-ot hoz". A film egy frissen érettségizett, külföldön továbbtanuló baráti társaság utolsó közös estéjéről szól, ahol "a fiúk túl messzire mennek", jelentsen ez bármit is. A főszereplő László Panna és Yorgosz Goletsas amatőr színész, a Deep Glaze zenekar frontembere.

Hartung, ahogy a legtöbb elsőfilmes, akiket a filmalap támogat, már készített egy csomó rövidfilmet. Dobó Kata még nem rendezett semmit, rövidfilmet sem, a Kölcsönlakás lesz az első filmje rendezőként. (Korábban évekig volt a nemzeti filmbiztos, Andy Vajna élettársa.) 

Ne maradjon le semmiről!