Életműdíjat kap Enyedi Ildikó

2018.04.09. 11:52

Életműdíjjal tüntetik ki Enyedi Ildikót. Ma kezdődik a Lecce-i filmfesztivál (Festival del cinema europeo), ahol a magyar rendezőt  „az európai filmművészet főszereplőjeként” (I Protagonisti del Cinema Europeo) ünneplik majd és a Tribiute programban bemutatják a a Simon mágus-t, melyért 2000-ben Enyedi elnyerte a dél-olaszországi filmfesztivál fődíját, az Arany Olajfát.

Enyedi április 10-én veszi majd át a díjat és egy beszélgetésen is részt vesz majd. Bemutatják Az én XX. századom teljeskörűen restaurált változatát, a Vakond című kísérleti filmet, a Tamás és Julit és persze az Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt is.

A Lecce-i filmfesztivál életműdíjával a korábbi években többek között olyan alkotókat méltatott, mint Andrzej Wajda, Andrej Tarkovszkij, Theo Angelopoulos, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Aki Kaurismaki, Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland és legutóbb Stephen Frears. A magyar filmesek közül elsőként Enyedi Ildikó veheti át az Arany Olajfa Életműdíjat. 

Ne maradjon le semmiről!