Szaúd-Arábia felbukkan Cannes-ban

2018.04.10. 12:21

Idén először saját pavilonja lesz a cannesi filmfesztiválon Szaúd-Arábiának, az újonnan létesült Saudi Film Council-nak köszönhetően. Az ország egyúttal kilenc rövidfilmet is bemutat majd a fesztiválon, ami egyértelműen mutatja a szaúdi filmipar forradalmi megújulását - írja a Hollywood Reporter.

A változás gyorsaságát mutatja, hogy az országban 35 évig be voltak tiltva a nyilvános mozik, sőt, Rijádban, az ország fővárosában az első mozi még csak jövő héten nyílik majd meg. Jelenleg az egyetlen mozi Al Khobarban található, pedig a hetvenes években még nem tekintették az iszlámmal összeegyeztethetetlennek a mozit, és több létesítmény is működött szerte az országban.

A cannesi delegációtól azt várják, hogy értékes kapcsolatokat építsen ki a filmvilág tagjaival. A nagy nyitás után az ország nyilván abban reménykedik, hogy a rengeteg különleges helyszín miatt több produkciót is oda tud majd csábítani. Cannes-ban május közepén kilenc, kifejezetten fiatal szaúdi rendező munkáját is bemutatják majd

Ne maradjon le semmiről!