Közel kétszáz nőt zaklatott, nem emeltek vádat

2018.04.10. 12:40

Nem emel vádat a Los Angeles-i ügyészség James Toback amerikai forgatókönyvíró-rendező ellen, akit öt nő jelentett fel szexuális zaklatás miatt. Az ügyészség hétfői közleménye szerint négy esetben elévült a bűncselekmény, az ötödik esetben pedig a felperes nem jelent meg a bíróság előtt. Valószínűleg az ő ügyében is megtörtént az elévülés, de ha a sértett mégis jelentkezik, az ő ügyét újra előveszik - közölték.

A Los Angeles Times egy tavalyi cikkében 38 nő vádolta meg szexuális zaklatással a rendezőt, s a cikk után további 200 nő jelentkezett a lapnál hasonló panasszal. Bár a 73 éves Toback nem a leghíresebb érintettje a tavaly kitört zaklatási botránynak, ügye kiemelkedett a sértettek kirívóan magas száma miatt. A vádak az 1978 és 2008 közötti harminc éves időszakra nyúlnak vissza. A bírósági dokumentumok szerint a filmes vagy maga végzett önkielégítést a nők társaságában, vagy őket kényszerítette maszturbálásra. Toback a vallomások szerint fiatal nőket beszélt rá arra, hogy felmenjenek a hotelszobájába, ahol előttük maszturbált, vagy hozzájuk dörgölőzött. Toback azzal hencegett, hogy Oscar-díjra jelölték, illetve hogy jó barátja Mike Tyson bokszolónak, vagy egyszerűen csak azzal, hogy sok híres embert ismer. Nemi erőszakról nincs szó a feljelentésekben.

Toback 1991-ben Oscar-jelölést kapott a Bugsy című gengszterfilm forgatókönyvéért. Ő írta és rendezte a Védtelenül című drámát Nastassja Kinskivel, a Fekete-fehér című filmet Robert Downey Jr.-ral, legutóbbi rendezése, a The Private Life of a Modern Woman pedig a velencei filmfesztiválon debütált. A rendező tagadott minden vádat, egyrészt rossz egészségi állapotára hivatkozott, másrészt szerinte a Los Angeles Times által idézett nőkkel soha nem találkozott.

Ne maradjon le semmiről!