Kitalálták, hogyan lehetne küzdeni a színészek szexuális zaklatása ellen

2018.04.13. 16:55

Három pontból álló ajánlást fogalmazott meg az amerikai filmszínészek céhe, a Screen Actors Guild annak érdekében, hogy a jövőben ne legyenek olyan gyakoriak a szexuális zaklatások a kiszolgáltatott helyzetben lévő színészek ellen.

Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a színészi meghallgatásokat és szereplőválogatásokat hotelszobákba vagy privát lakásokba szervezik - jelentette ki a szervezet a BBC tudósítása szerint. Az ajánlás másik pontja szerint ha mégis elkerülhetetlen, hogy ilyen helyzetbe kerüljön valaki, akkor mindenképpen vigyen magával egy támogató személyt, hogy ne csak ketten tartózkodjanak a szobában.

A színészunió arra reagált ezzel az elég kézenfekvő javaslattal - sokat elmond a hollywoodi rendszerbe belekódolt visszaélési lehetőségekről, hogy korábban senki nem javasolt hasonlót -, hogy a vádak szerint Harvey Weinstein épp ezzel a módszerrel zaklatott vagy erőszakolt meg legalább nyolcvan színésznőt, vagy a filmszakma más, a nagy hatalmú producernek kiszolgáltatott szereplőjét: hatalmas hotel-lakosztályokba hívta a kinézett nőket arra hivatkozva, hogy fontos szakmai megbeszélésről lesz szó, de ehelyett rájuk vetette magát.

A szervezet közleménye szerint a hotelszobás gyakorlat "lehetőséget teremtett arra a szexuális ragadozóknak, hogy kihasználják a szakma szereplőit a zárt ajtók mögött".

A javaslatok harmadik pontja arról szól, hogy a szervezetnek befektetőkre van szüksége ahhoz, hogy megerősödjenek, és jobban tudják képviselni a színészszakma tagjait.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!