Ilyen magyar filmelőzetest még nem láttunk, az biztos

2018.04.14. 07:57

Abszolút szokatlan módon jelent meg az első mozgókép a rengeteg kisjátékfilmet, majd a Terápia több részét író-rendező Schwechtje Mihály első egész estés, Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című játékfilmjéhez: egy, "a film manga cselekményszálához illeszkedő animéről" van szó, amelyben felbukkan jó pár élőszereplős rész is, a zenéjét pedig a Fran Palermo szerezte. És máris sikeres: a klip versenyben lesz a Berlin Video Music Awards-on, a legjobb animáció kategóriájában.

"Schwechtje Mihály már a Terápia harmadik évadában jól vizsgázott nehéz rendezői feladatokból – úgy tenni érdekessé egy húszperces filmet, hogy közben senki nem csinál semmit, csak ketten ülnek egymással szemben –, de az Aki bújt, aki nem még nagyobbat dob: úgy mutat meg egy iszonyatosan nyomasztó és nagyon brutális szituációt, hogy nincs szinte semmi nyomasztó vagy brutális a jelenetekben, sőt, igazából vidámság árad szinte minden kockáról. Csak a háttérben lappang valami fojtogató – és annál nagyobb rendezői bravúr kevés van, mint hogy valaki ilyen feszültséget tudjon teremteni az ellentétekből." Ezt írtuk a napokban a rendező legújabb kisjátékfilmjéről, az Aki bújt, aki nem-ről, amelyre tízből tíz pontot adtunk a Friss Hús filmjeit bemutató cikkünkben.

Úgyhogy részünkről eléggé várjuk a rendező első nagyjátékfilmjét, amelynek röviddel a Friss Hús után meg is jelentek az első részletei, ebben a klipben:

Bár szöveg nem szerepel a kisfilmben, a képek alapján úgy tűnik, "az első magyar tinithrillerként" beharangozott film egy kamasz szerelmi történet lesz középsulival, sértődéssel, szakítással. De a film címe és a műfaji besorolás alapján azért valószínű, hogy valahol valami a szokottnál rosszabb irányba fog elmenni az események egy pontján, de hogy ez mi lesz, azt egyelőre még nem tudni, de az előzetes hírek alapján alighanem köze lesz a (cyber)bullyinghoz, az iskolai (netes) szekáláshoz.

A klip operatőre egyébként a Testről és lélekről képeiért is felelős Herbai Máté volt. A főszereplők amatőr kamaszok lesznek. A bemutató dátuma egyelőre még nem ismert. Schwechtje kisjátékfilmjeit addig is itt lehet megnézni.

Ne maradjon le semmiről!