Meghalt Vittorio Taviani legendás olasz filmrendező

2018.04.15. 15:23

88 éves korában meghalt Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike - közölte vasárnap a rendező családja. Hosszú ideje beteg volt.

A 83 éves Paolo Taviani és fivére, a 88 éves Vittorio Taviani neve összeforrt filmes pályafutásuk évtizedei alatt. A testvérpár híres volt arról, hogy együtt dolgozott filmjein, a rendezői szerepet jelenetről jelenetre váltogatták egymás között - írja az MTI. 

Pályafutásuk alatt folyamatosan díjakat nyertek filmjeikért. Már első nagyjátékfilmjük, az 1962-es Égetnivaló ember három díjat hozott el a Velencei Filmfesztiválról, köztük a fődíjat. Apámuram című filmjük 1977-ben Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon, a Cézárnak meg kell halnia című filmjük pedig 2012-ben elnyerte a Berlianle Arany Medve-díját.

Olyan filmek fűződnek a nevükhöz, mint a Vonzások és választások, az Apámuram, a Felforgatók, a Szent Lőrinc éjszakája. Utolsó, 2017-es filmjük, az Una questione privata rendezésében már csak Paolo vett részt, de a forgatókönyvet még közösen írták.

Együttműködésük szorosságára jellemző, hogy Marcello Mastroianni csak Paolovittoriónak nevezte őket, külön-külön is - írja a BBC.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport