Egy magyar nő egy napja már biztosan ott lesz Cannes-ban

egy nap jelenetfoto partnersfilm
2018.04.16. 11:40

Mégsem marad hazai versenyző nélkül az idei Cannes-i filmfesztivál. Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét beválogatták a Kritikusok hete (Semaine de la critique) versenyébe. Itt minden évben hét pályakezdő filmrendező kap lehetőséget a bemutatkozásra. Itt korábban olyan neves rendezőket fedeztek fel, mint Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes. Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, filmjével versenyben lesz a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjért is, illetve a Joachim Trier vezette Kritikusok Hete zsűri is kiad egy Nespresso-díjat a legjobb nagyjátékfilmnek. 

Az Egy nap főszereplője Szamosi Zsófi, aki egy Anna nevű némettanárt alakít, akinek három gyereke, férje és folyamatos anyagi szorongása van. Egy átlagos napja is felér egy road movie-val, hiszen mindig rohannia kell, munkába, bölcsődébe, iskolába, balettra, vívásra. Közben még az is kiderül, hogy a férje megcsalja, erre azonban egész nap nincs idő, és próbálja úgy túlélni a napot, hogy ezzel foglalkozzon. További szerepekben Füredi Leó és Láng Annamária lesz még látható.

A film egy kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, a filmekből általában kimaradó részleteket sem hagyják ki belőle, vagy intézik el egy montázzsal.

Az Egy nap gyártását a Filmalap a pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának keretében 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmjét, mely a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban, a Partnersfilm gyártotta Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

Ne maradjon le semmiről!