Többemeletes portrét kapott a francia legenda Budapesten

PSX 20180421 101534
2018.04.21. 11:20 Módosítva: 2018.04.21. 11:21

Csütörtökön kerül a mozikba Agnès Varda és JR Arcélek, útszélek című Oscar-jelölt filmje, a magyarhangya forgalmazásában. Ennek apropójából szombaton reggel a Francia Intézet dunai oldalára egy többemeletes, egészalakos Agnès Varda-kép került, macskával a vállán.

A filmben Agnès Varda és a fotós, street artist JR útnak indul egy fotóautomatává alakított lakókocsival Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszélgetnek és gigantikus méretű portrékat készítenek róluk. Varda budapesti portréja elég intenzíven érinti a városképet, a Duna túloldaláról is lehet látni, 30 napon át. 

A 90 éves, lengyel származású Agnès Varda a filmművészetet megújító francia új hullám egyetlen női tagja, az Arcélek, útszélek arról a furcsa barátságról szól, amit az egymillió Instagram-követővel bíró fotóssal, street artisttal, JR-ral köt. Eldugott falvakba utaznak, és hatalmas portrékat készítenek, amik aztán házak, pajták, gyárépületek faláról, vonatok oldaláról köszönnek vissza.

Bár elsőre furcsa párosnak tűnnek, valójában sokkal több a közös vonás bennük, mint elsőre gondolnánk. Mindketten életre szóló szenvedéllyel foglalkoznak a képekkel, megalkotásuk módjával, elhelyezésükkel és megosztásukkal. Agnès a játékfilm és a dokumentumfilm műfajában éli meg ezt, JR pedig a világ számos pontján feltűnő, gigantikus szabadtéri fotóinstallációi által.

A film bemutatója a cannes-i filmfesztiválon volt, év elején  Oscar-díjra is jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriájában.

Ne maradjon le semmiről!