Egész Izrael Natalie Portmannal foglalkozik

2018.04.23. 10:17

Mint az mi is megírtuk, Natalie Portman színésznő úgy döntött, nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díjat, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt nem engedi a lelkiismerete. 

Portman közölte, azért nem utazik Izraelbe, hogy átvegye a díjat, mert nem kíván lehetőséget teremteni Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy beszédet mondjon az ünnepségen, a színésznő döntését azonban nem fogadta egyértelmű támogatás Izraelben, és sokan bírálják miatta. "Éppen olyan csalódott vagyok, mint mások. Szerintem hibát követett el, kíváncsi vagyok, ki adott neki ilyen tanácsot" - fogalmazott Portman bejelentése után Rivka Karmi professzor, az elismerést odaítélő bizottság egyik tagja, a Ben Gurion Egyetem elnöke, az MTI szerint. Juvál Steinic energiaügyi miniszter szerint a Jeruzsálemben született, izraeli-amerikai állampolgár Portman lépése az antiszemitizmus határát súrolja, a színésznő súlyos hibát követett el és bocsánatkéréssel tartozik.

Jeremy Ben Ami, az amerikai liberális zsidókat tömörítő JStreet szervezet elnöke viszont támogatásáról biztosította a színésznőt, aki Netanjahu és a Wonder Womant játszó Gal Gadot mellett jelenleg a legismertebb izraeli a világban."Natalie Portmannek joga van ahhoz, hogy a lelkiismeretére hallgasson és kifejezze aggodalmait Izrael jelenlegi irányvonala és kormánya miatt - aggodalmait rengeteg amerikai zsidó és Izrael sok támogatója osztja szerte a világban"- mondta Ben Ami a Háárec című újság honlapja szerint.

Jill Jacobs baloldali amerikai rabbi is üdvözölte Portman kiállását: "Köszönetet érdemel határozott véleménye, hogy Izraelt úgy is lehet és kell támogatni, ha az ember szemben áll az ország jelenlegi kormányával, annak demokráciaellenes támadásaival, és a megszállás megerősítésével". Ben Dror Jemini, a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet ismert jobboldali publicistája szerint Izrael ellen "megszállott démonizálás" folyik, és Portman lépése nem a jelentőségteljes bírálatokat, hanem a démonizáló kampányt és az országgal szembeni kettős mércét erősíti.

A Háárec szerint a hírességek különösen jók a trendek meghatározásában, és ha egyre több ismert ember bojkottálná az izraeli miniszterelnököt, az meglepően hatásos lenne vele szemben, különösen ha néhány hónapon belül vádindítvány születik az ellene folyó korrupciós ügyekben.

A Genezis-díjat, amelynek átvételi ceremóniáján Portman nem hajlandó részt venni, 2012-ben alapította Mihail Fridman orosz-zsidó üzletember eredetileg egymillió dolláros pénzjutalommal, de Morris Kahn, a Dél-Afrikában született izraeli milliárdos üzletember megduplázta az idei összeget. A kitüntetést olyanoknak ítélik oda, akik alkotásra serkentik a zsidók következő nemzedékeit kiemelkedő eredményeikkel, valamint a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel. A korábbi díjazottak között szerepel Anish Kapoor szobrász, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Ichak Perlman hegedűművész és Michael Douglas színész. A díjat odaítélő alapítvány közölte, hogy a díjátadó gála bojkottja ellenére a színésznő megkapja az elismeréssel járó kétmillió dollárt (500 millió forintot). Portman bejelentette, hogy olyan női jogvédő szervezeteknek fogja felajánlani az elnyert pénzt, amelyek az oktatás, a gazdaság, az egészségügy vagy a politika területén előbbre viszik a női egyenjogúságot.

Ne maradjon le semmiről!