Csernobil hőseiről szól az új magyar film

2018.04.26. 15:02

Izgalmas témát talált következő rendezéséhez Fliegauf Bence, a Liliom ösvény és a Csak a szél rendezője. Fliegauf a Facebookra posztolt egy képet, amihez odaírta, hogy ez egy hangulatfotó következő filmjéhez, ami a csernobili katasztrófával fog foglalkozni. A film címe Glowman lesz, és azoknak ajánlják, aki feláldozták magukat ebben az ipari és ökológiai katasztrófában. A filmet támogatja a magyar filmalap, de lesz benne ukrán, és valószínűleg német pénz is. A kutatás és a lobbizás a filmért három évig tartott, most köszönik mindenkinek, aki támogatja őket.

Az sajnos nem derül ki a posztból, hogy a csernobili katasztrófa melyik aspektusát emelik majd ki, de a szöveg arra utal, hogy főleg azokkal foglalkoznak majd, akik az életüket adták azért, hogy másokat megmentsenek. A legismertebb talán ezek közül azoknak a búvároknak a története, akik a biztos halál tudatában merültek le az erősen radioaktív és szennyezett vízbe. Ezzel pedig megakadályozták, hogy egy újabb robbanás és annak következményei Európa jelentős részét radioaktív sivataggá változtassák. (A hős búvárokról ebben a cikkben írtunk hosszabban, itt pedig a sugárszennyezett területen dolgozó magyar likvidátorokkal interjúztunk.)

Fliegauf Bence előző filmje, a Liliom ösvény a 2016-os Berlialén debütált. Akkor adott egy interjút az Indexnek, amiben mesélt csernobili filmtervéről is. "A film egy nap történetét meséli el. Felkeléstől a lefekvésig tart, pontosan úgy, mint a Dealer és a Csak a szél. A katasztrófa közepén járunk. A főszereplő egy sorkatona, aki kárelhárítási és evakuációs feladatok után azt a parancsot kapja, hogy két mérnökkel együtt merüljön le az erőmű alatti medencébe. Elég jól haladunk, nemrég csináltunk egy komplex technikai tesztet, ami annyira bonyolulttá vált, hogy úgy döntöttünk, csinálunk belőle egy önálló kisjátékfilmet". 

Ne maradjon le semmiről!