Tíz film, amit látni kell júliusig

2018.04.30. 23:30
Szerencsére az Oscar-szezon után, de még a nagy nyári blockbusterek előtt is lesznek szuper filmek a magyar mozikban. Jön egy hideglelős horror, egy cuki kutyás Wes Anderson-animáció és a Deadpool várva várt folytatása is. De megnézhetjük, hogy miért díjazták Joaquin Phoenix-t Cannes-ban, és hogy milyen lett a katasztrofális körülmények között forgatott Star Wars előzményfilm, a Solo. Jön a női Ocean's-film Sandra Bullockkal, és megnézhetjük a filmet, ami elhappolta a Testről és lélekről elől az Oscart. És ön melyik filmet várja a legjobban? Szavazzon!

Hang nélkül (május 3.)

Óriási várakozás övezi a színészházaspár Emily Blunt (A holnap határa, Lány a vonaton) és John Krasinski (az Office sorozatból) első közös filmjét, a Hang nélkült. A filmet, ami egyben John Krasinski második rendezése, ugyanis mindenki imádta, aki már látta. Még a horror mestere, Stephen King is csak dicsérni tudta a Twitteren. Az egyszerű, de annál hátborzongatóbb alapötlet szerint a Földet az űrből érkezett, látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el. Ezek a lények, akik az emberekre vadásznak, nem látnak, de rendkívül jól hallanak. Egy leleményes családnak (az anyát és apát játssza Blunt és Krasinski) sikerült életben maradnia azon az áron, hogy tökéletes csendben élik az életüket. Egyik gyereküket még így is elvesztették, emiatt a szülőknek és két életben maradt gyereküknek a lények mellett még a gyásszal is meg kell küzdeni. És felkészülni, amennyire ez lehetséges, az újabb gyerek születésére.  

Kutyák szigete (május 3.)

Wes Anderson, a Grand Budapest Hotel és a Fantasztikus Róka Úr rendezőjének új animációs filmje a jövőben játszódik, a japán óriásvárosban, Megaszakiban, ahol a gonosz polgármester úgy döntött, hogy elűzi a kutyákat egy elhagyatott szemétszigetre. Szegény kutyusok itt kénytelenek élni, ahol egy adag férges szemétért is élet-halál harcot kell vívniuk. De egyszer csak megérkezik Akira, a japán kissrác, aki a kutyáját akarja visszaszerezni. Akira amúgy a gonosz polgármester fogadott fia, úgyhogy rögtön keresni is kezdik, miközben ő új kutyabarátaival elveszett kutyája után nyomoz. Az aktuálpolitikai áthallásoktól sem mentes Kutyák szigete angol nyelvű verziójában olyan szupersztárok szinkronizálnak, mint Bryan Cranston, Edward Norton, vagy Jeff Goldblum. A magyar nézőknek sem kell a sztárok hangját nélkülözniük, a film ugyanis feliratos változatban is moziba kerül.  

Így csajozz egy földönkívülivel (május 10.)

A sci-fi vígjáték Neil Gaiman azonos című novellája alapján készült, a rendezője John Cameron Mitchell, akinek már jó pár egyedi, emlékezetes filmet köszönhetünk. A legjobb talán az első filmje volt, az elrontott nemváltó műtéten átesett rockerről szóló Hedwig és a Mérges Csonk. Az Így csajozz egy földönkívülivel a 70-es évek végén London egyik lepukkant városrészében, Croydonban játszódik. Három punk srác véletlenül egy olyan házibuliba állít be, ahol egy csapat földönkívüli szállt meg, hogy tanulmányozzák bolygónkat. Zan (Elle Fanning) közelebbről is megismerkedik az egyik kamaszfiúval (Alex Sharp) és a persze punk életérzéssel. Ráadásul nemcsak a szerelmet ismeri meg, hanem fel is fedezik a zenei tehetségét, egy producer (Nicole Kidman) sztárt akar csinálni belőle. Ezek után persze hogy elbizonytalanodik, hogy visszamenjen-e az övéihez, vagy maradjon a nagy lehetőségekkel kecsegtető Földön. 

Sosem voltál itt (május 10.)

A Sosem voltál itt a legjobb főszereplő és a legjobb forgatókönyv díját hozta el Cannes-ból, állítólag Joaquin Phoenix remekel benne. Cannes-i tudósítónk beszámolója szerint a film erősen megosztotta a közönséget, voltak, akik igazi mesterművet láttak benne, míg mások szerint egy feleslegesen erőszakos, széteső, zavaros sztori. A Beszélnünk kell Kevinről! rendezőjének, Lynne Ramsaynek új filmjében Phoenix egy háborús veteránt játszik, aki képtelen feldolgozni a múltat, súlyos poszttraumás stresszben szenved, öngyilkossági gondolatai vannak. A kedélyén a munkája sem javít sokat, ugyanis azzal foglalkozik, hogy otthonról megszökött vagy emberkereskedők által elrabolt lányokat keres meg, és szabadít ki. Aztán az egyik ügyről kiderül, hogy még a szokásos eseteinél is veszélyesebb és messzebbre vezet. 

Deadpool 2 (május 17.)

2016 egyik nagy meglepetéssikere volt Ryan Reynolds szuperhősparódiája, a Deadpool. A filmet nemcsak a kritikusok találták nagyon viccesnek, hanem a közönség is: 58 millió dolláros költségvetésből készült, és közel 800 milliós bevételt hozott. Így aztán nem meglepő, hogy elkészült a folytatás, amiben Deadpool új ellensége Kábel (Josh Brolin), aki olyan kemény, hogy Deadpool egyedül nem győzheti le. Ezért csapatot épít, ők lesznek az X-Force, akik elég fiatalok ahhoz, hogy a franchise még vagy húsz éven át folytatódhasson. (Illetve feltűnik a filmben Domino karaktere is, lásd a fenti képet.) A tét pedig egy gyerek sorsa, akit Kábel valamiért magának akar. A kölyköt Julian Dennison játssza, aki Ricky Baker volt a szuperjó Vademberek hajszájában. A rendező ezúttal a volt kaszkadőr David Leitch, akinek többek között a John Wicket és az Atomszőkét köszönhetjük.

Solo: Egy Star Wars-történet (május 24.)

Annak ellenére bízunk ebben a filmben, hogy a készítését finoman szólva sem nevezhetjük sikersztorinak. Szinte példátlan módon több hónapnyi forgatás után rúgták ki az akkor már félkész filmből két rendezőjét, Chris Millert és Phil Lordot, mert állítólag képtelenek voltak levezényelni egy ilyen nagyszabású munkát. Ráadásul azt is pletykálták, hogy a stúdió a főszereplővel, a fiatal Han Solót játszó Alden Ehrenreichkal sem elégedett. Még egy beszédtrénert is fel kellett venni a színész mellé, mert az első felvételek alapján úgy tűnt, hogy nem képes eljátszani Harrison Ford fiatalkori verzióját. A film végül Ron Howard rendezésében elkészült, és állítólag kiderül belőle, hogy milyen kalandokba keveredett Han Solo, hogy ismerkedett meg országos cimborájával, Csubakkával, mielőtt találkozott a lázadókkal.  

Egy fantasztikus nő (május 31.)

A chilei Sebastián Lelio filmje elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart a Testről és lélekről elől, már csak ezért is kíváncsiak vagyunk rá. Főhőse, a pincérnőként és énekesnőként dolgozó Marina (Daniela Vega, ő volt az első transznemű az Oscar színpadán) elveszíti húsz évvel idősebb szerelmét, Orlandót. Mindössze annyit szeretne, amit bárki más ilyenkor: gyászolni, és méltósággal búcsúzni attól, akit a legjobban szeretett. De ehhez nincs joga, mert Marina transznemű, kapcsolatukat a férfi családja undorítónak, megvetendőnek tartotta. De nemcsak velük kell megbirkóznia, hanem a hatóságokkal is, akik azzal is meggyanúsítják, hogy köze lehetett a férfi halálához.  

Ocean's 8 - Az évszázad átverése (június 7.)

Az Ocean's 8 a George Clooney és Brad Pitt főszereplésével készült Ocean's Eleven később trilógiává bővült Steven Soderbergh-film újragondolása, női szereplőkkel. Spin-off és folytatás egyben, mert bár az eredeti trilógiában soha nem hallottunk róla, de az ottani főszereplőnek, Danny Oceannek (George Clooney) volt egy húga, akit most láthat majd először a közönség. Őt alakítja Sandra Bullock. Ő lesz az, aki a börtönből szabadulva egy újabb balhén töri a fejét, amihez összehoz egy női csapatot. A csapat tagjait csupa ismert színésznő alakítja: Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Rihanna, Sarah Paulson, Mindy Kaling, Awkwafina és Anne Hathaway. Célpontjuk a MET-gála, ahonnan 150 millió dollár értékben akarnak ékszereket lopni, és amit mellesleg Bullock karakterének szemét volt pasija szervez. A film tele lesz hírességek cameóival, feltűnik például Dakota Fanning, Matt Damon, Anna Wintour, Kim Kardashian, Kendall és Kylie Jenner és Serena Williams is. 

Túl szexi lány (június 14.)

Amy Schumer évek óta Amerika egyik leghíresebb komikusa, bár Magyarországra legutóbb sajnos éppen az egyik legpocsékabb munkája, az Ó, anyám! című filmje jutott el. Új vígjátéka, a Túl szexi lány (úgy látszik, hogy nem csak én emlékszem még Zoltán Erika örökbecsű dalára) talán kiköszörüli a csorbát. Ebben Schumer egy kissé túlsúlyos nőt alakít, aki egy furcsa baleset következtében elkezdi igazi bombázónak látni magát. A film pedig abból igyekszik minél több vicces jelenetet kihozni, hogy senki sem érti a főszereplő magabiztosságát a külsejével kapcsolatban. Az igazi jó nőt Emily Ratajkowski (ki más?) alakítja a filmben, de feltűnik még Michelle Williams, Tom Hopper, Aidy Bryant és Naomi Campbell is. A filmet egy bevált páros, Abby Kohn és Mark Silverstein készítette, ők korábban A bambanőn és a Hogyan legyünk szinglik? című filmeken dolgoztak együtt.  

Sicario 2. - A zsoldos (június 28.)

MV5BMjA1OTg0NzQ1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTc0MzE0NDM@. V1

Nagy kérdés, hogy a Sicario 2. fel tud-e érni a remekül sikerült első részhez. Ez már csak azért is kérdéses, mert a rendező ezúttal nem Denis Villeneuve, az Érkezés és a Szárnyas fejvadász 2049 készítője, hanem Stefano Sollima, akit eddig főleg a Gomorra sorozatról ismerhettünk. Emily Blunt sem vesz részt a folytatásban, de Josh Brolin és Benicio Del Toro karakterei visszatérnek. A Sicario 2-ben Matt Graver (Josh Brolin) különleges ügynök megint szövetkezik a hidegvérű kolumbiai bérgyilkossal, Alejandróval (Benicio Del Toro). Ezúttal Alejandrónak el kell rabolnia Isabela Reyest (Isabela Moner), egy hírhedt drogbáró tizenéves lányát, hogy viszályt robbantsanak ki az egymással vetélkedő kartellek között. Ám az akció kimenetelét veszély fenyegeti, és a lány sorsa a kolumbiai kezébe kerül.  

És ön melyik filmet várja a legjobban?

Ne maradjon le semmiről!