Bill Cosbyt és Roman Polanskit is kirúgta az amerikai filmakadémia

2018.05.03. 22:36

A #metoo-kampány főgonoszává vált Harvey Weinstein tavalyi kirúgása után Bill Cosbyt és Roman Polanskit is kizárta tagjai közül az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, írja a BBC.

Az Oscar-díjakról döntő szervezet kedden szavazott a szexuális bűncselekményekkel vádolt Cosby és Polanski tagságáról, az eredményt pedig egy csütörtöki közleményben jelentették be.

Az akadémia a döntést azzal magyarázta, hogy a két érintett ügyei összeegyeztethetetlenek a szervezet etikai kódexével. Mint ismert, Polanski 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt, Cosbyról pedig épp egy hete írtuk meg, hogy nagy eséllyel rács mögött tölti majd utolsó éveit.

A közlemény hangsúlyozza: a filmakadémia elvárja a tagjaitól, hogy tartsák be az erkölcsi normáit, amelyek az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapulnak, írja az MTI.

A filmakadémia 91 éves történetében idáig (velük együtt) négy embert zártak ki. Weinstein, Cosby és Polanski előtt Carmine Caridi tagságát 2004-ben azért vonták vissza, mert kiszivárogtatott egy előzetest.

Ne maradjon le semmiről!