Polanski ügyvédje szerint nem fair, hogy védencét kizárta az Amerikai Filmakadémia

2018.05.04. 14:18

Roman Polanski ügyvédje, Harald Braun szerint nem volt fair az amerikai filmakadémiától, hogy a rendezőt a meghallgatása nélkül zárta ki a testületből - melynek 1969 óta volt tagja - decemberben elfogadott új viselkedési szabályzatára hivatkozva. A filmakadémia döntését a rendező egykori áldozata és lengyel ügyvédje is elítélte. Az Oscar-díjat is odaítélő Akadémia kedd este szavazott a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby 80 éves komikus és Roman Polanski 84 éves filmrendező kizárásáról.

Cosbyt a múlt héten ítélték szexuális erőszak miatt életfogytiglanra. Polanski már 40 éve elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból. A Franciaországban élő Oscar-díjas Polanski ügyvédje, Harland Braun kifogásolta, hogy a rendező nem kapott rá lehetőséget, hogy ügyét előadja az akadémiának.

Ez nagyon elkeserítő. Megdöbbentő, hogy a filmakadémia tisztességes meghallgatás nélkül kizárhat valakit.

20005393 6f4dc5488393f31fb476e1e43afbe71e x

Jan Olszewski, Polanski lengyel ügyvédje ennél is tovább ment, szerinte ami történt, az kimeríti ügyfele, egy idős ember pszichikai gyötrését, és óriási tévedés, egy kalap alá venni Bill Cosby és Polanski ügyét. Szerinte a rendező hosszú évekig volt a filmakadémia tagja, mindenki tudott az ügyéről, és ami történt, az a képmutatás csúcsa. Csütörtökön Samantha Geimer, Polanski áldozata blogbejegyzésében bírálta a filmakadémiát a rendező kizárása miatt.

A döntés ronda, kegyetlen húzás volt, amely csak a látszatnak szól.

A filmakadémia a viselkedési kódexére utalt, amely szerint a testület fenntartja független illetékességét és felhatalmazását arra, hogy bármilyen ügyben eljárjon és lépéseket tegyen. A szabályzat szerint a filmakadémia bármely tagját fel lehet függeszteni vagy ki lehet zárni, ha a viselkedési kódexet megszegi. A felfüggesztésről vagy kizárásról való döntéshez az illetékes 55 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség.

Polanski 2003-ban A zongorista című filmjéért kapta meg az Oscar-díjat, ám a díjátadón, amelynek közönsége felállva tapsolta meg győzelmét, nem lehetett jelen, mert a hetvenes évek óta érvényben van ellene az elfogatóparancs az Egyesült Államokban. A rendező számos alkalommal kérte ügye felülvizsgálatát, s közben egykori áldozata is többször leszögezte, hogy nem kívánja elítélését, s támogatta az ügy lezárását.

Közben sok sztár tovább dolgozott vele, köztük Kate Winslet, Jodie Foster és John C. Reilly, s mikor 2009-ben egy nemzetközi elfogatóparancs miatt letartóztatták Zürichben, és az Egyesült Államok a kiadatását kérte, több mint száz híresség, mások mellett Woody Allen, Martin Scorsese, Darren Aronofsky, Harvey Weinstein, David Lynch, Penélope Cruz és Tilda Swinton írta alá a petíciót, amelyben szabadulását sürgették. Natalie Portman azóta megbánta, hogy kiállt mellette, a közelmúltban az írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy az igaz, hogy a hetvenes évek más világ volt, de ez nem lehet kifogás semmire.

Az Akadémia szexuális zaklatási- és nemi erőszak-vádak miatt Harvey Weinsteint már októberben kizárta soraiból. A szervezet 91 éves történetében korábban egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit a tagok közül: 2004-ben Carmine Caridi karakterszínész tagságát vonták vissza, mivel egy barátjának bizalmas filmelőzeteseket adott át, amelyek aztán kiszivárogtak az internetre. A 8400 tagú Akadémia új viselkedési kódexét a Weinstein-botrány kitörése után fogadták el. Az újonnan megválasztott filmakadémiai elnököt, John Baileyt is helytelen szexuális viselkedéssel vádolták meg, ám őt a belső vizsgálat és egy független külső jogi cég vizsgálata is tisztázta, így posztján maradhatott. (MTI)

Ne maradjon le semmiről!