A legnagyobb rendezők között emlegetik Bucsi Rékát

2018.05.08. 08:44

Újabb díjat kapott Bucsi Réka rendező, ezúttal az IndieLisboa fesztivál rövidfilm kategóriájának nagydíját hozta el a dán–magyar koprodukcióban készült Solar Walkkal, jelentette be a rendező a Facebookon.

Bucsi Réka filmje az egyetlen magyar filmként szerepelt az idei Berlinalén is, ott az Audi Short Film Awardot kapta meg. Bucsit még a neve kimondása előtt úgy méltatta a zsűri egyik tagja, hogy egy hatalmas fantáziával dolgozó filmkészítő kapja majd a díjat. Bucsi pedig elmondta, hogy ő ugyan nem a díjakért készíti a filmeket, de független animációs filmkészítőként nagyon jó érzés nyernie.

A mostani fesztiválon Bucsit Tarkovszkijhoz és Stanley Kubrickhoz hasonlította a zsűri, ami a rendező szerint őrültség, de nagyon jól esett neki. Az értékelésben kiemelték, hogy a Solar Walk messze a legizgalmasabb film, amit a versenyben láttak, és hogy a film szinte hipnotizálja a nézőjét. Az Indie Lisboán eddig csak egyszer kapta animáció a fesztivál nagydíjat, Bucsi  filmje a második. 

Bucsi Réka diplomafilmje, a Symphony no. 42 2014 novemberében bekerült az Oscarért versengő legjobb tíz animációs rövidfilm közé, közben pedig számos fesztiválon nyert díjat, szerepelt például a Sundance-en is.

A filmről itt írtunk.