Hollywoodban megint kevesebbet fizettek egy nőnek

2018.05.10. 14:00

Újabb gázsibotrány van készülőben Hollywoodban, ezúttal a Jurassic World második része, a Bukott birodalom kapcsán. Nyilvánosságra került ugyanis, hogy a film férfi főszereplője, Chris Pratt 10 millió dollárt kapott a szerepért, míg a női főszereplő, Bryce Dallas Howard csak 8 milliót. A Business Insider szerint ez azért különös, mert a két színész egyforma súllyal szerepel a franchise-ban, nincs szó arról, hogy Pratt szerepe lényegesen nagyobb lenne, így nem indokolt a 20 százalékos bérkülönbség.

Legutóbb a Ridley Scott rendezte A világ összes pénze kapcsán volt komoly gázsibotrány Hollywoodban. Ott ugyanis a pótforgatások után kiderült, hogy Mark Wahlberg másfél millió dollárt zsarolt ki azért, hogy hajlandó legyen újraforgatni a jeleneteit, míg a női főszereplő, Michelle Williams napi 80 dolláros bérért, azaz óránként egy-két ezer forintnak megfelelő összegért dolgozott össze 1000 dollárt. Aztán Wahlberg érezve a közelgő PR-katasztrófát, az újraforgatásokért kapott másfél millió dollárját felajánlotta a zaklatás áldozatait segítő #TimesUp mozgalomnak.

A Jurassic World esetében némileg más a helyzet, egyrészt, mert a gázsik közötti különbség nem ilyen ordítóan magas, másrészt, mert Pratt és Howard helyzete is más. Annyiban hasonlít a két eset, hogy mindkettőben a férfi a nagyobb, tömegeket bevonzó sztár, akinek ez alapján jár a magasabb gázsi. Michelle Williams viszont szakmailag sokkal elismertebb, négyszeres Oscar-jelölt és van egy csomó másik díja is. Bryce Dallas Howard közel sem áll ilyen jól, neki egyelőre egy Golden Globe-jelölése van. 

A Jurassic World: Bukott birodalom június 7-től látható a mozikban.

Ne maradjon le semmiről!