A Bosszúállók 3 lehet a kétmilliárdos elitklub negyedik tagja

2018.05.11. 11:39

Az inflációt figyelmen kívül hagyva a filmtörténelem egyelőre három olyan alkotásról tud, ami kétmilliárd dollárnál is többet keresett:

  • a Titanicról,
  • az Avatarról
  • és a Star Wars VII-ről.

Az április 27-én bemutatott Bosszúállók: Végtelen háború viszont már most, nem egészen egy hónappal a bemutató után 1,21 milliárdnál tart, és ha így folytatja, legkésőbb őszre elérheti a kétmilliárd dolláros bevételt, ami azért lenne nagy szó, mert nyáron bemutatott film ezt még nem tudta produkálni soha (az Avatart és a Star Wars VII-et december 18-án, a Titanicot december 19-én mutatták be.) Ez azért van, mert decemberben általában nincs nagy konkurencia, és a téli szünet miatt a karácsony előtt moziba kerülő filmek iránt elég nagy az érdeklődés.

Bezzeg nyáron hetente jön ki valami olyan film, ami nagy közönségsiker lehet, így igazén építkezni nem is lehet - de itt jön a képbe az, hogy a Disney az eredetileg május 4-re tervezett bemutatót egy héttel előre hozta, a nemzetközi premierrel egy napra (a gyakorlat szerint az amerikaiak egy-két hetes késéssel kapják meg a filmeket, a nemzetközi piac ugyanis remekül alkalmas a várakozások felkorbácsolására).

1

Mivel eleve nyár elején vagyunk - hiszen a mozis időszámítás szerint május elejétől van nyár - nem volt igazi konkurenciája a filmnek: a Deadpool 2 jövő héten debütál, a Solo egy héttel később, így három zavartalan hete volt a Boszúállók 3-nak, hogy az amerikai mozikban 480 millió dollárig juthasson el.

A kétmilliárd felé vezető úton a következő lépés Kína, ahol ma mutatják be a filmet, és ahol a Disney eszement pénzeket költött marketingre. A hatás nem maradt el, elővételben 47,5 millió dollár értékben vettek jegyet a helyi mozinézők, amivel megverte az eddigi előváteli rekordtartó, kínai Monster Hunt 2 című filmet, és közel kétszer annyit hozott, mint az eddigi hollywoodi rekorder, a Halálos iramban 8 (25 millió).

Az elemzők szerint az előjelek arra mutatnak, hogy a Bosszúállók 3 többet keres majd Kínában, mint az előző Bosszúállók-film a maga 240 millió dollárjával.

Ne maradjon le semmiről!