Amikor a fekete rendőr beépült a Ku Klux Klánba

2018.05.15. 05:06 Módosítva: 2018-05-15 05:07:16

Cannes-ban mutatták be először a veterán Spike Lee (Do The Right Thing, Chi-Raq) legújabb filmjét, a már címével is eléggé beszédes BlacKkKlansmant, ami egy igaz történeten alapul: 1978-nan Ron Stalworth volt az első fekete rendőr Colorado Springsben. Egy nap puszta érdeklődésből felhívott egy telefonszámot, amit a Ku Klux Klan egyik újsághirdetésében talált, nem sokkal később pedig már őt hívták fel, hogy nem szeretne-e csatlakozni hozzájuk.

Stalworth pedig beépült a KKK-ba, méghozzá úgy, hogy telefonon ő tartotta velük a kapcsolatot, és amikor meg kellett jelennie személyesen, akkor az egyik (fehér) kollégája játszotta őt. A sztoriból könyv is készült, júniusban fog megjelenni Black Klansman címmel.

A filmben John David Washington, egykori amerikai focista játssza Stalworthöt, Adam Driver pedig az álklántagot. Az idén a Tűnj el! című filmjével Oscar-díjat nyert Jordan Peele az egyik producer, szóval a hype már meglesz, bár nem mintha különösebben szükség lenne rá, 2018-ban az Egyesült Államokban még ugyanannyira téma a faji megkülönböztetés, mint 1978-ban. Spike Lee pedig már a karrierje kezdete óta ezzel foglalkozik (pár kivétellel, lásd a bankrablós A belső ember), és most lehet, hogy a 2002-es Az utolsó éjjel óta újra bele tud nyúlni a darázsfészekbe.

Az előzetes alapján sikerülhet is neki, mert a BlacKkKlansman bombajól néz ki, vicces, izgalmas, pörgős, és szatirikus. Sőt, a hétfői cannes-i premieren állítólag 10 perces ováció fogadta a filmet.

A BlacKkKlansman augusztus 10-án kerül az amerikai mozikba, pont egy évvel a charlottesville-i zavargások után. Magyar premierről egyelőre nem tudni.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?