Amikor a fekete rendőr beépült a Ku Klux Klánba

2018.05.15. 05:06 Módosítva: 2018.05.15. 05:07

Cannes-ban mutatták be először a veterán Spike Lee (Do The Right Thing, Chi-Raq) legújabb filmjét, a már címével is eléggé beszédes BlacKkKlansmant, ami egy igaz történeten alapul: 1978-nan Ron Stalworth volt az első fekete rendőr Colorado Springsben. Egy nap puszta érdeklődésből felhívott egy telefonszámot, amit a Ku Klux Klan egyik újsághirdetésében talált, nem sokkal később pedig már őt hívták fel, hogy nem szeretne-e csatlakozni hozzájuk.

Stalworth pedig beépült a KKK-ba, méghozzá úgy, hogy telefonon ő tartotta velük a kapcsolatot, és amikor meg kellett jelennie személyesen, akkor az egyik (fehér) kollégája játszotta őt. A sztoriból könyv is készült, júniusban fog megjelenni Black Klansman címmel.

A filmben John David Washington, egykori amerikai focista játssza Stalworthöt, Adam Driver pedig az álklántagot. Az idén a Tűnj el! című filmjével Oscar-díjat nyert Jordan Peele az egyik producer, szóval a hype már meglesz, bár nem mintha különösebben szükség lenne rá, 2018-ban az Egyesült Államokban még ugyanannyira téma a faji megkülönböztetés, mint 1978-ban. Spike Lee pedig már a karrierje kezdete óta ezzel foglalkozik (pár kivétellel, lásd a bankrablós A belső ember), és most lehet, hogy a 2002-es Az utolsó éjjel óta újra bele tud nyúlni a darázsfészekbe.

Az előzetes alapján sikerülhet is neki, mert a BlacKkKlansman bombajól néz ki, vicces, izgalmas, pörgős, és szatirikus. Sőt, a hétfői cannes-i premieren állítólag 10 perces ováció fogadta a filmet.

A BlacKkKlansman augusztus 10-án kerül az amerikai mozikba, pont egy évvel a charlottesville-i zavargások után. Magyar premierről egyelőre nem tudni.

Ne maradjon le semmiről!