Hatalmas indulatokat váltott ki Lars von Trier új filmje

2018.05.15. 11:26

"Iszonyú betegnek tűnik Lars von Trier új filmje" – írtuk a dán rendező legújabb, A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built) című filmjének előzeteséről. A film nemcsak minket zaklatott fel, még aznap heves indulatokat váltott ki a cannes-i világpremieren is.

Lars von Trier ellen 2011-ben indítottak eljárást a francia hatóságok, miután a cannes-i filmfesztiválon olyanokkal viccelődött, hogy megérti Hitlert, szimpatizál vele, és hasonlók. „OK, náci vagyok” – mondta, miután arról beszélt, hogy szereti Albert Speert, a Harmadik Birodalom építészét és munkáit. Aztán viccesen hozzátette, hogy „mi, nácik, szeretjük a nagyszabású dolgokat, és lehet, hogy a következő filmem az Endlösungról fog szólni”.

A dán filmest egyúttal ki is tiltották a filmfesztiválról, most – hét évvel később –  azonban visszatért: a Hollywood Reporter híre szerint a rendezőt hétfő este hatalmas taps fogadta új filmje világpremierjén, ám a vetítés alatt a nézők tömegével álltak fel és hagyták ott a mozitermet a brutális jelenetek miatt, amelyekben nőket és gyerekeket bántalmaznak, illetve ölnek meg.

Undorító, gusztustalan, hányingerkeltő, hitvány, el sem kellett volna készülnie – pörögtek aztán a vélemények a Twitteren. A Variety híre szerint több mint száz ember hagyta ott a vetítést, sokan pfujoltak is, a stáblista végén a moziterem erkélye félig üres volt, ennek ellenére azok, akik bent maradtak, hatperces álló tapsviharral jutalmazták a filmet.

Lars von Trier tavaly márciusban arról beszélt, hogy legszívesebben abbahagyná a filmezést, mert „szarul van”, és öregnek érzi magát hozzá, akkor azt jósolta, hogy a most bemutatott A ház, amit Jack épített lehet az utolsó filmje, aztán októberben Björk mesélt meredek történeteket a filmesről és a Táncos a sötétben forgatásáról, egy hónappal később pedig kilenc egykori alkalmazott vallott mindennapos zaklatásokról és fenekelésekről a rendező cégénél.

A film a tervek szerint november 29-én jut el Magyarországra, az előzeteséről itt írtunk.

Ne maradjon le semmiről!