Hatalmas indulatokat váltott ki Lars von Trier új filmje

2018.05.15. 11:26

"Iszonyú betegnek tűnik Lars von Trier új filmje" – írtuk a dán rendező legújabb, A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built) című filmjének előzeteséről. A film nemcsak minket zaklatott fel, még aznap heves indulatokat váltott ki a cannes-i világpremieren is.

Lars von Trier ellen 2011-ben indítottak eljárást a francia hatóságok, miután a cannes-i filmfesztiválon olyanokkal viccelődött, hogy megérti Hitlert, szimpatizál vele, és hasonlók. „OK, náci vagyok” – mondta, miután arról beszélt, hogy szereti Albert Speert, a Harmadik Birodalom építészét és munkáit. Aztán viccesen hozzátette, hogy „mi, nácik, szeretjük a nagyszabású dolgokat, és lehet, hogy a következő filmem az Endlösungról fog szólni”.

A dán filmest egyúttal ki is tiltották a filmfesztiválról, most – hét évvel később –  azonban visszatért: a Hollywood Reporter híre szerint a rendezőt hétfő este hatalmas taps fogadta új filmje világpremierjén, ám a vetítés alatt a nézők tömegével álltak fel és hagyták ott a mozitermet a brutális jelenetek miatt, amelyekben nőket és gyerekeket bántalmaznak, illetve ölnek meg.

Undorító, gusztustalan, hányingerkeltő, hitvány, el sem kellett volna készülnie – pörögtek aztán a vélemények a Twitteren. A Variety híre szerint több mint száz ember hagyta ott a vetítést, sokan pfujoltak is, a stáblista végén a moziterem erkélye félig üres volt, ennek ellenére azok, akik bent maradtak, hatperces álló tapsviharral jutalmazták a filmet.

Lars von Trier tavaly márciusban arról beszélt, hogy legszívesebben abbahagyná a filmezést, mert „szarul van”, és öregnek érzi magát hozzá, akkor azt jósolta, hogy a most bemutatott A ház, amit Jack épített lehet az utolsó filmje, aztán októberben Björk mesélt meredek történeteket a filmesről és a Táncos a sötétben forgatásáról, egy hónappal később pedig kilenc egykori alkalmazott vallott mindennapos zaklatásokról és fenekelésekről a rendező cégénél.

A film a tervek szerint november 29-én jut el Magyarországra, az előzeteséről itt írtunk.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?