Letartóztatták Harvey Weinsteint

2018.05.25. 14:03

Miután feladta magát a rendőrségen, kétmillió dollárban állapíthatják meg az óvadékot, amennyiért Harvey Weinstein előzetes letartóztatás nélkül, szabadlábon védekezhet az eljárásban, amelyet nemi erőszak és szexuális kényszerítés miatt indítanak ellene New Yorkban. Másfél órával később bilincsben vezették el.

Fekete zakóban, néhány könyvvel a hóna alatt, kamerák kereszttüzében és az újságírók figyelmének középpontjában érkezett meg helyi idő szerint reggel 7:30-kor a New York-i rendőrségre Harvey Weinstein egykori filmproducer, hogy feladja magát, és így kezdetét vehesse az eljárás, amelyben nemi erőszak és szexre való kényszerítés miatt emelnek vádat ellene - írja a Variety. Másfél órával később pedig bilincsben vezették el, miután formálisan is letartóztatták és vádat emeltek ellene.

Bár Weinsteint már csaknem százan vádolták meg szexuális zaklatással vagy annak kísérletével, nemi erőszakkal és más nemi erkölcs elleni bűncselekmény, a jelenlegi eljárás egy egykori színésznő, Lucia Evans és egy másik, egyelőre meg nem nevezett színésznő feljelentése nyomán indul. Lucia Evans korábban arról számolt be, az akkoriban nagy hatalmú producer orális szexre kényszerítette őt, miután egy állítólagos meghallgatásra hívta be magához.

Az AP hírügynökség úgy tudja, az óvadék összegét 1 millió dollárban (több, mint negyedmilliárd forintban) állapították meg. A producer megfizeti az összeget, szabadlábon védekezik, és beleegyezett, hogy nem hagyhatja el New York államot. Ezt egy nyomkövető eszköz is biztosítja, amelyet viselnie kell. Weinstein ugyanakkor folyamatosan tagadja a bűnösségét.

További eljárások indulhatnak Weinstein ellen Los Angelesben és Londonban is.

A képeken látható, hogy Weinstein egy Elia Kazanról szóló könyvet is magával vitt, aminek megvan a maga pikantériája: Kazan, Hollywood hőskorának egyik legbefolyásosabb rendezőjének megítélése erősen kérdéses, miután a hidegháborús időszak kommunisták elleni harcában több filmes kollégája pályáját törte derékba azzal, hogy ellenük tanúskodott. Így amikor 1999-ben életmű Oscar-díjjal tüntették ki, a döntést komoly tiltakozás kísérte, sokan nem tapsoltak a gálán a díj átadásakor, és rengetegen bojkottálták is a gálát.

Ne maradjon le semmiről!