Terhes riporter zaklatásába bukhat bele Morgan Freeman

GettyImages-908519008
2018.05.29. 21:04

“Morgan Freemannek mindig lesz helye Hollywoodban” - írtuk tavaly ilyenkor, az Oscar-díjas színész nyolcvanadik születésnapján. Akkor úgy tűnt, hogy a feketékkel még mindig elég mostohán bánó stúdiók egy fekete színésznek mindig adnak munkát. Freeman tavaly két filmben és egy sorozatban játszott, előtte három filmje jött ki, és jelenleg is készülőben van vagy öt. Elképesztő mennyiségű, több mint százhúsz film és tévés produkció fűződik a nevéhez, a Hollywoodban töltött évtizedek alatt óriási vagyont halmozott fel.

De pár nappal ezelőtt nagyot fordult a világ a színésszel. Május 24-én a CNN két újságírója megjelentetett egy riportot, mely szerint Freeman kéretlen érintéseivel, masszázsaival és megjegyzéseivel gyakran hozta kellemetlen helyzetbe a vele együtt dolgozó nőket. A CNN összesen 16 emberrel beszélt Freemanről, akik közül nyolcan állították, hogy a színész helytelenül viselkedett velük, nyolcan pedig azt, hogy szemtanúi voltak annak, ahogy másokkal viselkedik kellemetlenül.

Egy fiatal produkciós asszisztens például azt állította, hogy amikor a tavaly mozikba került Vén rókákon dolgozott, Freeman hónapokon át napi szinten zaklatta őt. Rendszeresen megjegyzéseket tett az alakjára, a ruhájára, fogdosta a derekát, egyszer pedig felemelte a szoknyáját, hogy megnézze, van-e rajta bugyi. A nő elmondása szerint a Vén rókák másik sztárja, Alan Arkin szólt Freemannek, hogy ezt fejezze be, mire a színész kiakadt.

Az áldozatok azt is elmondták, hogy senki nem tett panaszt ezek miatt, mert féltették a munkájukat. A CNN riportere, Chloe Melas mégis nyomozni kezdett a színész után. Egy pár napja megjelent interjúban elmesélte, hogy senkitől nem kapott fülest, azért kezdett a színész után kutakodni, mert őt magát is zaklatta. Méghozzá akkor, amikor Melas terhes volt az első gyerekével, és éppen interjút akart készíteni Freemannel új filmje, a Vén rókák kapcsán. A színész az interjú alatt folyamatosan stírölte a nőt és megjegyzéseket tett rá. “Bárcsak ott lennék” - mondta a testét bámulva. A megjegyzések egyikét a kamera is rögzítette. (Azóta egyébként több más tévéinterjút is előástak, ahol a színész megjegyzéseket tett riporternőkre.)

Melas jelentette az esetet a CNN-nek, akik továbbították a film mögött álló stúdiónak, a Warner Brothersnek. Már csak azért is, mert a CNN és a filmstúdió egyaránt a Time Warner médiaóriás részei. A stúdiótól azonban az a válasz érkezett, hogy ők nem tudják megerősíteni a történetet, mert a kamera csak egyetlen megjegyzést vett fel, a helyszínen tartózkodó munkatársaik pedig nem láttak semmit. Melas ezek után már tudta, hogy mivel akar foglalkozni a szülési szabadsága letelte után (ez Amerikában hetekben és nem években mérhető): Morgan Freeman ügyeivel. Különösen azután, hogy amikor megemlítette családi, baráti körben, hogy mi történt vele, és rögtön akadt valaki, aki ismert egy másik nőt, aki hasonlóan járt a színésszel.

Melas elkezdte megkeresni azokat, akikkel Freeman együtt dolgozott, így talált újabb és újabb áldozatokat. Igaz, hogy közülük csak egy akadt, aki végül névvel vállalta a történetet, a többiek csak úgy nyilatkoztak, ha a nevüket nem hozzák nyilvánosságra. Szerinte ez nem gyengíti a sztorijukat, már csak azért sem, mert nem egyszer interjúzott az áldozatokkal a hat hónapig tartó nyomozás során. A Harvey Weinstein-ügy viszont nem befolyásolta, mert az ő esete még a #metoo-mozgalom előtt történt. 

Én csak Morgan Freeman után akartam vizsgálódni, egyszerűen azért, mert erre az esetre gondoltam végig a szülési szabadságom alatt.

Freeman egyébként először nem akart reagálni a CNN megkeresésére, de miután megjelent a cikk, kiadott egy közleményt. "Bárki, aki ismer engem vagy dolgozott velem, tudja, hogy nem vagyok olyan, aki szándékosan megsért vagy tudatosan kényelmetlen helyzetbe hoz másokat. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki kényelmetlenül vagy tiszteletlenül, sértve érezte magát miattam. Ez soha nem állt szándékomban”. A cikk megjelenése óta egyébként több cég és szervezet megszakította vagy szünetelteti a vele való kapcsolatát.

A CNN cikke nem tért ki rá, de a mostani zaklatási ügy nem az első botrány a színész körül. 2009-ben írták meg először, hogy az akkor 72 éves sztár 27 éves mostohaunokájával, E'Dena Hinesszal csalta meg feleségét. Állítólag akkor jött össze a lánnyal, amikor az még tizenéves, tehát kiskorú volt. Hines Freeman első feleségének az unokája, akit kicsi kora óta a színész és második felesége nevelt. Freeman és Hines csak három évvel az első cikkek megjelenése után cáfolták, hogy szeretők lettek volna.

2015-ben E'Dena Hinest barátja, Lamar Davenport rapper kokain hatása alatt a nyílt utcán halálra szurkálta New Yorkban. Freeman harcba szállt mostohaunokája hagyatékáért, azt ugyanis a gyermektelen nő halála után szülei, vagyis soha nem látott apja örökölte volna. Freeman nem akarta, hogy az egymillió dolláros vagyon Hines apjáé legyen, mert az az utolsó centig tőle származott. 

A Hines-ügy annak idején semmit nem ártott Morgan Freeman karrierjének. A mostani botrány sokkal egyértelműbb helyzet, ráadásul a Weinstein-botrány óta más szelek fújnak Hollywoodban. Ezek után nem túl valószínű, hogy továbbra is a legfoglalkoztatottabb fekete filmsztár marad. 

update: Magyar idő szerint kedd délután érkezett a hír, hogy Morgan Freeman ügyvédje, Robert M. Schwartz arra kérte a CNN elnökét, hogy a csatorna vonja vissza a színész viselkedéséről szóló anyagát, és kérjen bocsánatot. Schwartz szerint a CNN riporterét személyes indíttatás vezérelte, és a riportja tele van rossz szándékú kijelentésekkel, hamis állításokkal, és túlzásokkal.
update 2: Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy egy kedden közzétett videó szerint a CNN riporterének egy megjegyzéssel kapcsolatban biztosan nincs igaza. Freeman ugyanis nem rá, hanem egy Michael Caine által elmondott sztorira reagált. A Freeman mellett érvelő anyagot itt lehet megnézni.

Ne maradjon le semmiről!