Weinstein nem tesz vallomást a vádesküdtszék előtt

2018.05.30. 21:01

A nemi erőszakkal és egyéb molesztálási ügyekkel megvádolt Harvey Weinstein nem fog tanúvallomást tenni a manhattani vádesküdtszék előtt, erősítette meg az ügyvédje, hozzátéve, hogy az ügyészek szerinte politikai nyomásra dolgoznak. A Variety szerint ez váratlan lépés, hiszen az esküdtszék előtt előadhatná saját verzióját a történtekről. A vádesküdtszék az amerikai büntetőeljárásokban az egyik első lépés, az ügyésszel együtt kell arról dönteniük, hogy készüljön-e vádirat valaki ellen. Az ülésükön nincs jelen bíró, és védőügyvéd is ritkán. Ha a "nem" mellett szavaznak, az ügyész saját jogon még ekkor is továbbviheti az ügyet, ha elég erősnek érzi a vádat.

Ben Brafman vezető védőügyvéd emellett arra panaszkodott, hogy nem kaptak elég időt, hogy megfelelően felkészüljenek az ügyre, mivel pénteken kapták meg a részletes vádat. Hiába kérték, hogy halasszák el Weinstein idézését, ami szerda délután 2 órára (magyar idő szerint este 8-ra) szól.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy az egyik nemierőszak-vád olyan - meg nem nevezett - nő kapcsán merült fel, akivel Weinsteinnel 10 éven át tartó, közös megegyezésen alapuló viszonya volt, beleértve az állítólagos 2013-as incidens utáni éveket is. A másik állítólagos erőszak 14 éve történt. Ez utóbbi egyébként Lucia Evans ügye, a nő szerint Weinstein orális erőszakra kényszerítette őt az irodájában.

Weinstein jelenleg 1 millió dolláros óvadék fejében van szabadlábon úgy, hogy az útlevelét le kellett adnia, testén pedig GPS-jeladót kell hordania.