Mi lesz a nagyszülőkkel, ha külföldre költözik az unoka?

Hamarosan az Indexen a Menjek/Maradjak Édes otthon című epizódja

2018.06.05. 05:17

Június 6-án, 7-én és 8-án, azaz szerdán, csütörtökön és pénteken mutatja be az Index az eddig a kivándorló magyarokról szóló Menjek/Maradjak című sorozat rendhagyó, Édes otthon című epizódjának három részét. Az Index közreműködésével és támogatásával készült filmek ezúttal nem arról szólnak, hogyan él, aki külföldre költözik, hanem arról: mi vár arra, aki visszaköltözik Magyarországra?

menjekmaradjak otthon

„Az eddigi filmekben feldolgoztuk az külföldre költözés/hazaelhagyás tematikájának kliséit a miértektől a honvágyig, illetve néhány ország egyes specifikumait is, a hazajövetel lehetősége pedig inkább csak hipotetikusan merült fel szereplőinknél, ha egyáltalán. Az Édes otthon három epizódjában a hazaköltözés lehetőségének miértjeit, előnyeit, hátrányait, jellegzetességeit igyekszünk feltárni, három különböző – és bizonyos tekintetben azért hasonló – történeten keresztül” – mondja Imre Loránd Balázs, az egyik rendező, a Menjek/Maradjak sorozat egyik gazdája.

A három „hazavándorlóról” szóló, három húszperces film szerdán, csütörtökön és pénteken lesz látható az Indexen, aztán hétvégén egyben is megnézhető lesz az egyórás film. Az Édes otthon korábban egyszer látható volt a Duna tévén és a Verzió dokumentumfilm-fesztiválon is, de az Indexen látható verzióban mindhárom rész hosszabb lesz: „Néhány – egyébként a történetet tovább mélyítő – jelenetet a tévés verzió időkötöttsége miatt kellett kivennünk” – magyarázza Imre Loránd Balázs.

Az alkotók a film elkészítése óta sem pihennek, de ezúttal nem elsősorban filmen, hanem egy különös társadalmi projekten dolgoznak: „A hazaköltözős rész egyik nagyon fontos tanulsága az volt, hogy

mennyire fontosak a unoka-nagyszülő kapcsolatok, és mennyire limitálja ezeket egy esetleges országváltás, ahol a legtöbb esetben a nagyszülők azért itthon maradnak. 

Van egy ötletünk arra, hogyan irányítsunk figyelmet erre és hogyan segítsünk összeköttetést találni olyan esetekben, ahol ez majdnem lehetetlen.” Ehhez egyelőre még támogatókat és finanszírozókat keresnek a készítők.

Az Édes otthonról a Verzió idején mi is írtunk: „A három sztori különböző élethelyzetű, mégis sok szempontból nagyon hasonló fiatalokat mutat be. Mindannyian a harmincas éveikben járnak, kisgyerekeket nevelnek. Nem szélsőséges élethelyzetből, kirívó nyomorból vagy a teljes ellehetetlenülés elől mentek ki. Itthon is volt munkájuk, szerető családjuk. Mégis voltak közülük, akik úgy érezték, hogy Magyarországon élni nem jó, nem elég jó. Hogy máshol több lehetőség, több pénz, több élmény jut majd nekik és a gyerekeiknek. És tulajdonképpen nem is csalódtak. Egyik család sem azért költözik haza, mert ne jöttek volna be a számításaik. Valami mégis hazahúzta őket.” A teljes kritika ide kattintva olvasható.

Ne maradjon le semmiről!