Ausztráliában versenyez Szilágyi Zsófia csodás Egy napja, Enyedi Ildikó-filmet is vetítenek

2018.06.06. 15:40

Szilágyi Zsófia Egy nap című, Cannes-ból a FIPRESCI legjobb elsőfilmjének díját elhozó drámája is a Sydney Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel. A fesztiválon levetítik Enyedi Ildikó Az én XX. századom című, nemrég digitálisan felújított filmjét is.

A világ legrégebbi filmfesztiváljai közé tartozó sydney-i nemzetközi mustrán idén 326 filmet vetítenek 65 országból és régióból. A filmbemutatók mellett virtuálisvalóság-kiállítások, szakmai és közönségtalálkozók is szerepelnek a programban. A fesztivál egyik fontos témája az ázsiai film népszerűségének növekedése lesz, írja az MTI.

„Arra akarunk rávilágítani, hogy miről is szól ez az esemény: a fesztivál olyan hely, amelyen sok különböző hang jut szóhoz” – fogalmazott Nashen Moodley művészeti igazgató. Hozzáfűzte: rengeteg új filmet mutatnak be számos országból, de úgy gondolja, a legizgalmasabbak mégis a fiatal filmesek, akik gyakran első filmjeikkel jelentkeznek, valóban nagy hatású munkákkal. 

A fesztivál honlapja szerint Szilágyi Zsófia Egy nap című drámáját a versenyprogramban mutatják be, a rendező a fesztivál vendégei között szerepel. Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje, az Egy nap májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját. Mi pedig azt írtuk róla kritikánkban: "hiánypótló, érzékeny, okos film, ami teljes joggal szerepel a legjobbak között".

Enyedi Ildikó Az én XX. századom című 1988-ban készült és a közelmúltban digitálisan helyreállított filmjét a restaurált klasszikusok szekcióban láthatja a szerdai nyitó napon a fesztivál közönsége.

A fesztiválon a legjobb film alkotója a Sydney Filmdíjjal térhet haza, amely 60 ezer ausztrál dolláros (12,4 millió forintos) pénzjutalommal jár.

A Sydney-i Filmfesztivált június 6. és 17. között rendezik meg.

Ne maradjon le semmiről!