Végre belenézhetünk a legfurább című magyar filmbe

2018.06.07. 05:13 Módosítva: 2018.06.07. 05:13

A magyar kamaszok húsz százalékát érinti a cyberbullying, tehát az internetes zaklatás és megszégyenítés. A bántalmazottak legtöbbször a szüleiknek sem beszélnek a történtekről - erről nemrég hosszú cikket írtunk. Erről a témáról szól Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje, a különös című Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) is, amelynek először az Indexen látható az előzetese.

A Terápia harmadik évadának több részét író-rendező Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjének nemcsak a címe rendhagyó: a rendező hiába pályázott vele a Filmalaphoz, nem nyert, így a film állami támogatás nélkül készült el.

Schwechtje a Filmkultúrának adott interjúban azt mondta a filmről: "Egy markáns társadalmi kérdés, az online zaklatás körül forog, de úgy tekintek rá, mint ami a kamaszkorról és annak a mindent szétfeszítő, kellemetlen, szorongó oldaláról is szól egyben. Ez egy szorongásfilm a gyerek- és felnőttkor közti félállapotról. (...) Ebben a korban sok minden először történik meg a fiatalokkal, akik sok butaságot is elkövetnek." A filmben fontos szerepe lesz annak is, hogy milyen eszközökön - telefonon, e-mailben, közösségi médiában - zajlik egymás szekálása.

A film műfajáról a rendező azt mondta: "Talán a pszichothrillerhez áll a legközelebb, ami az emberben játszódó folyamatokat domborítja ki. A csavaros elbeszélésmód is ebbe az irányba mutat, hogy bizonyos eseményeket az áldozat és a zaklató szemszögéből is elmesélünk."

Nemrég már bemutattak egy animére épülő videoklipet a filmhez. A főszereplők Herr Szilvia, Vajda Kristóf, Polgár Csaba, Rezes Judit, Schell Judit és Mácsai Pál lesznek.

Schwechtje rövidfilmje, az Aki bújt, aki nem nemrég a Friss Hús fesztiválon szerepelt, az Index kritikusa akkor tíz pontot adott rá tízből, és azóta kiderült: szokatlan módon a filmet moziban is bemutatják.

Ne maradjon le semmiről!