Magyar animációs filmek a szakma leghíresebb fesztiválján

2018.06.11. 15:37

Újabb siker a magyar filmes szakmának, hogy Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációs rövidfilmje bekerült az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába. Ez az animációs szakma legnevesebb eseménye. A film sikertörténete nem most kezdődött, korábban szerepelt már a csehországi Anifilm versenyprogramjában is, illetve legutóbb a Zágrábi Animafesten, ami azért fontos, mert ez egy Oscar-kvalifikáló fesztivál, vagyis csak az ehhez hasonló fesztiválokon való szerepléssel juthat el egy film az Oscar-jelöléshez.

Mermaids and Rhinos - trailer from - Mermaids and Rhinos on Vimeo.

A Sellők és Rinocéroszok egy 8 éves lány, Tilda emlékképeiből áll össze. Családja saját cirkuszt üzemeltet, akikről a szemünk előtt derülnek ki, bizonyos titkok.  A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. Filmjéről Traub Viktória rendező azt nyilatkozta:

A családban betöltött szerepek dinamikus változása, ezen belül a nő helyzetének egy konfliktuson keresztül bemutatott átalakulása és annak hatásai érdekeltek. Hogyan lehet a lelki átalakulást képileg ábrázolni, a realitásból kiindulva metaforákon keresztül végigvezetni a nézőt?

Sellők és Rinocéroszok a tervek szerint idén ősszel kerül hazai forgalmazásba.

Nem ez az egyetlen magyar film, amit vetítenek a neves fesztiválon. Varga Tímea Még nem, illetve Hegyi Olivér Take Me Please című animációja a diplomafilmes programban szerepel, míg Kelen Bálint Xamarim című kísérleti filmjét versenyen kívül mutatják be.