Kobe Bryant nem lesz a filmakadémia tagja

2018.06.22. 11:05

Az az íratlan szabály, vagyis inkább tradíció, hogy aki nyer egy Oscar-díjat, az tulajdonképpen automatikusan az Amerikai Filmakadémia tagja lesz. Sőt, nem is nagyon kell Oscart nyerni, ha jobban belegondolunk, Enyedi Ildikó nem nyert Oscar-díjat és Mészáros Márta sem, de mindketten akadémiai tagok, mondjuk ők nagyszerű filmesek, és helyük van a grémiumban.

Na, Kobe Bryantnek meg nem. 

Pedig Bryant Oscar-díjas, a Dear Basketball (Kedves kosárlabda!) című animációs rövidfilmért kapta, aminek ő volt az egyik producere. Az animációs/rövidfilmes szekció ráadásul fel is tette arra a listára, amin az Akadémia tagjai jelölhetnek új tagokat. Aztán ugye helyi hős, a Los Angeles Lakers játékosa volt húsz éven át, nyert nekik öt bajnoki címet, 18-szor válogatták be az All Star-csapatba, sorolhatnánk napestig. Februárban, az Oscar-jelöltek vacsoráján még tapsvihar fogadta, és a díját is hallható örömmel fogadta a közönség - csak éppen ez nem elég ahhoz, hogy valaki akadémiai tag legyen.

Az Akadémia vezetősége arra hivatkozva dobta vissza a meghívót, hogy Bryant csak turista, nem rendes filmes, és nem veszi komolyan a szakmát, így minek kéne beválogatni. Az indok első blikkre elfogadható, de másodikra nem, hiszen Bryant már korábban jelezte, hogy több filmet akar forgatni. A valós indok ugyanis a viselkedési kódex lehet, és az abban szereplő kitétételek, amiket a Weinstein-balhé után tettek ugyan bele, de a #metoo érában visszamenőleg is érvényesítenek.

Bryant előélete pedig korántsem makulátlan. 2003-ban egy 19 éves nő megvádolta nemi erőszakkal, és ugyan a bíróságon nem volt hajlandó tanúskodni és peren kívül egyezett meg a sportolóval, de ez elég lehetett az akadémiának, hogy nemet mondjon a beiktatására. Harvey Weinsteint, Bill Cosbyt és Roman Polanskit ugye már ki is hajították a tagságból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor kiderült, hogy Oscarra jelölték, egy online petíciót indítottak, hohy ne kapjon díjat, amit 17 000-en alá is írtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?