A Gettó Balboa bekerült a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába

2018.07.06. 11:30

Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmjét beválogatták a 24. Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramjába. A rendező a januári Berlinálén mutatta be Genezis című játékfilmjét, most pedig első, egészestés dokumentumfilmje jön, amit az iamnewhere és a SpeakEasy Project koprodukciójában forgatott Ponczók Attila és Csányi Dávid eredeti ötlete alapján.

Ghetto Balboa trailer from SpeakEasy Project on Vimeo.

A Gettó Balboa fókuszában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli élete, és kettőjük kapcsolata áll.

A filmre már az utómunka fázisában felfigyelt a nemzetközi dokumentumfilmes szakma: tavaly egy fejlesztő workshopon elnyerte az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiváljának különdíját. A Gettó Balboa a budapesti nyolcadik kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre, majd több év fejlesztés után a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából vált finanszírozhatóvá. Bogdán Árpád így nyilatkozott a filmről:

Régóta szerettem volna készíteni egy dokumentumfilmet, ami reményt ad, kiutat mutat. Ugyanis nem akartam elfogadni, hogy csakis kudarccal végződő történeteink lehetnek, pláne most, mikor nagyon nagy szükségünk van a mesékre. Azokra a régi vágású, klasszikus mesékre gondolok, amiken keresztül megtanultunk újra hinni az álmainkban.

Józsa László, a film egyik producere szerint előző munkájuk, az ULTRA bizonyítja, hogy érdemes nagy vászonra dokumentumfilmet készíteni, hiszen tízezerné-l is több nézőt vitt be a moziba (azóta az HBO GO-n is látható).

A Gettó Balboa reményeink szerint legalább ekkorát fog szólni. Az elmúlt pár évben Magyarországon Netflix/HBO-szintű dokumentumfilmek készülnek futószalagon, nemzetközi sikereink nem maradnak el a játékfilmjeinkétől. Örülök, hogy ennek a folyamatnak mi is alakítói vagyunk.

Az augusztusban rendezett 24. Szarajevói Filmfesztiválon Bogdán Árpád filmje mellett további két magyar dokumentumfilm (Csuja Lászó: Kilenc hónap háború; Zurbó Dorottya: Könnyű leckék), valamint Szilágyi Zsófia Egy Nap című játékfilmje is versenyez majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?