Díjat nyert a magyar film, a Virágvölgy Karlovy Varyban

2018.07.07. 19:16 Módosítva: 2018-07-07 19:19:49

A Karlovy Vary Filmfesztivál kelet-európai első- és másodikfilmeket bemutató East of the West szekciójában volt Csuja László rendezésének, a Virágvölgynek a világpremierje: a film a Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmeket támogató Inkubátor programjában készült, akárcsak a Cannes-ban díjat nyert Egy nap.

A fesztivált záró szombati gálán díjat kapott a magyar film: az East of the West kategória zsűri díjával 10 ezer dollár is jár. 

A díjat a rendező személyesen vette át Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiváljának záróünnepségén.

A Virágvölgy különleges amatőr főszereplőkkel készült, a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

„Nagyon köszönöm Biankának, Lacinak és az elképesztően lelkes stábnak, hogy velük dolgozhattam! Remélem, hogy egyszer mindannyian megtaláljuk a saját virágvölgyünket.”

– nyilatkozta Csuja László.

Az alkotók a Virágvölgy premierjén Karlovy Vary-ban
Az alkotók a Virágvölgy premierjén Karlovy Vary-ban
Fotó: KVIFF

A Virágvölgyről az Index azt írta a kritikájában, hogy konkrét dolgok helyett arról szól, hogy

HOGY MIT JELENT A PÁRKAPCSOLAT, MIT JELENTENEK A TÁRSADALOM BÉKLYÓI, MICSODA VALÓJÁBAN SZÜLŐNEK LENNI, ÉS MIT JELENT EGYEDÜL MARADNI.

Tekintélyes külföldi filmkritikusok, többek között a Variety és a Screen International szerzői méltatták a magyar film frissességet, lendületét, a rendezést és a kiváló szereplőgárdát.

A Virágvölgy Magyarországon játszódik, napjainkban. Egy külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra. Csuja László az Indexnek elmondta, a film számára a boldogságról szól: 

Mindenkivel van ilyen, hogy ha elképzeled a jövődet, ahogy boldogan élsz, akkor mindenképpen hozzáképzelsz egy helyet is. Tulajdonképpen ez a Virágvölgy, ennek a keresése, és ennek a vállalkozásnak a lehetetlensége. Ez érdekelt igazán. Soha nem fogunk oda eljutni, vagy ha igen, akkor az egy roggyant istálló lesz.

 

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt években rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet. Foszfor című alkotásával – mely a Virágvölgy előképének tekinthető – jelentős nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt.

Csuja László első mozifilmje, a Virágvölgy Enyedi Ildikó mentorálásával készült. A forgatókönyvet Csuja László és Nagy V. Gergő közösen jegyzi, az operatőr Vass Gergely volt. A film Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezetésével a FocusFox gyártásában a Filmalap 62 millió forintos támogatásával készült. A Virágvölgy-et nyár végén az Elf Pictures mutatja be a hazai mozikban.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?