Díjat nyert a magyar film, a Virágvölgy Karlovy Varyban

2018.07.07. 19:16 Módosítva: 2018.07.07. 19:19

A Karlovy Vary Filmfesztivál kelet-európai első- és másodikfilmeket bemutató East of the West szekciójában volt Csuja László rendezésének, a Virágvölgynek a világpremierje: a film a Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmeket támogató Inkubátor programjában készült, akárcsak a Cannes-ban díjat nyert Egy nap.

A fesztivált záró szombati gálán díjat kapott a magyar film: az East of the West kategória zsűri díjával 10 ezer dollár is jár. 

A díjat a rendező személyesen vette át Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiváljának záróünnepségén.

A Virágvölgy különleges amatőr főszereplőkkel készült, a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

„Nagyon köszönöm Biankának, Lacinak és az elképesztően lelkes stábnak, hogy velük dolgozhattam! Remélem, hogy egyszer mindannyian megtaláljuk a saját virágvölgyünket.”

– nyilatkozta Csuja László.

Az alkotók a Virágvölgy premierjén Karlovy Vary-ban
Az alkotók a Virágvölgy premierjén Karlovy Vary-ban
Fotó: KVIFF

A Virágvölgyről az Index azt írta a kritikájában, hogy konkrét dolgok helyett arról szól, hogy

HOGY MIT JELENT A PÁRKAPCSOLAT, MIT JELENTENEK A TÁRSADALOM BÉKLYÓI, MICSODA VALÓJÁBAN SZÜLŐNEK LENNI, ÉS MIT JELENT EGYEDÜL MARADNI.

Tekintélyes külföldi filmkritikusok, többek között a Variety és a Screen International szerzői méltatták a magyar film frissességet, lendületét, a rendezést és a kiváló szereplőgárdát.

A Virágvölgy Magyarországon játszódik, napjainkban. Egy külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra. Csuja László az Indexnek elmondta, a film számára a boldogságról szól: 

Mindenkivel van ilyen, hogy ha elképzeled a jövődet, ahogy boldogan élsz, akkor mindenképpen hozzáképzelsz egy helyet is. Tulajdonképpen ez a Virágvölgy, ennek a keresése, és ennek a vállalkozásnak a lehetetlensége. Ez érdekelt igazán. Soha nem fogunk oda eljutni, vagy ha igen, akkor az egy roggyant istálló lesz.

 

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt években rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet. Foszfor című alkotásával – mely a Virágvölgy előképének tekinthető – jelentős nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt.

Csuja László első mozifilmje, a Virágvölgy Enyedi Ildikó mentorálásával készült. A forgatókönyvet Csuja László és Nagy V. Gergő közösen jegyzi, az operatőr Vass Gergely volt. A film Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezetésével a FocusFox gyártásában a Filmalap 62 millió forintos támogatásával készült. A Virágvölgy-et nyár végén az Elf Pictures mutatja be a hazai mozikban.

Ne maradjon le semmiről!