Újabb filmfesztivált hódítanak meg a magyarok

2018.07.11. 12:50

Augusztus elején rendezik meg Svájcban a 71. Locarnói Fesztivált, ami A kategóriás fesztiválnak számít, vagyis ennek a programjába eljutni jó elismerést és ajánlólevelet jelent. Most több magyar filmes is bejutott különböző kategóriákban a fesztiválra.

Az év egyik legjobban várt magyar filmje a Ruben Brandt, a gyűjtő, amiről többször írtunk már, az előzetesét itt lehet megtekinteni. Az egyedi animációs technikával készült film egy rablóbanda utáni hajszáról szól, akik értékes műtárgyakat lopnak el. A film világpremierje a a 8000 férőhelyes Piazza Grandén lesz, vagyis Európa legnagyobb vásznán nézheti majd meg a közönség. Itthon novembertől lehet megnézni. A bejelentés napján érkezett hozzá egy előzetes is:

Kenyeres Bálint filmjét, a Tegnapot beválogatták a fesztivál Cineasti del presente elnevezésű versenyprogramjába, vagyis az Arany Leopárd díjért versenyezhet majd. A 2016-ban Marokkóban leforgatott film főszereplője a román Vlad Ivanov, aki egy ötvenes építészt alakít, aki nyugtalanító híreket kap cége észak-afrikai építkezéséről, ezért felkerekedik, hogy ő maga oldja meg a problémát. Fiatalsága helyszínén egy csomó emlék feltódul benne, főleg miután egy pillanatra meglátja régi szerelmét, és nyomozni kezd utána. A magyar mozikban szeptember 13-tól lehet megnézni a Tegnapot.

Zurbó Dorottya dokumentumfilmje a Könnyű leckék is meghívást kapott a fesztiválra, a Kritikusok Hete programban fogják bemutatni. Ennek programját a svájci filmkritikus szövetség állította össze és innovatív dokumentumfilmeket kerestek. A Filmalap kisköltségvetésű filmeket segítő Inkubátor Programjában készített Könnyű leckék egy szomáliai lány életét mutatja be, ahogy megszakítja hazájával a kapcsolatát és megpróbál beilleszkedni Magyarországon. Az Inkubátorban készült az Egy nap és a Virágvölgy is, az előbbi Cannes-ban, az utóbbi Karlovy Varyban kapott díjat.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?