Magyar filmért lelkesedik az amerikai kritika

2018.07.12. 11:48

Nagyon szeretik Vranik Roland Az állampolgár című menekültes filmjét az amerikai kritikusok. Az állampolgárt még tavaly januárban mutatták be a magyar mozik, az itthoni kritikusok (köztük az Index is) csak dicséri tudták. "Vranik Rolandon látszik, hogy megvan benne az a mértéktartás, kifinomultság és összetett gondolkodás, ami egy világnézettől és pártállástól teljesen függetlenül is elgondolkodtató filmhez kell. És majdnem így is lett: Az állampolgár fontos és jó film" - írtuk róla.

Emellett nyert egy csomó filmes díjat, többek között a portugáliai Fantasportóról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el, nemrég az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját.  Sajnos a nézőknek ez kevés volt, a filmre nem voltak túl sokan kíváncsiak a magyar mozikban.  

Most viszont bemutatták Amerikában, és a legfontosabb lapokban jelentek meg róla elismerő kritikák. A The New York Times szerzője azt írta, hogy Vranik filmje egy alapos, könyörületes és gyönyörűen eljátszott karakterdráma erős szociális érzékkel. A The Village Voice szerint pusztítóan jó dráma született a menekültekről és a bevándorlásról. A The Hollywood Reporter pedig kiemeli, hogy nem véletlenül most jutott el ez a 2016-ban forgatott magyar film az amerikai mozikba. Szerintük a film részben nem hivatásos színészek gyönyörű játékával ad emberi arcot egy olyan témának, ami a legforróbb kérdés jelenleg a nyugati világban. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?