Keira Knightley Pesten írja pornókönyveit

GettyImages-908115084
2018.07.12. 15:48

Kijött az első előzetes Keira Knightley részben Magyarországon forgatott kosztümös filmjéhez, a Colette-hez. A film Colette, teljes nevén Sidonie-Gabrielle Colette francia írónő, újságíró, varietéművész mozgalmas életéről szól. Colette 16 évesen ment férjhez Henry Gauthier-Villars íróhoz, aki hamar rájött, hogy a fiatal nőnek kivételes tehetsége van az íráshoz. Így aztán regényeket íratott vele, ezek lettek az álnéven kiadott, pornográf Claudine-könyvek, amik óriási sikert arattak Franciaországban. Colette-nek egy idő után elege lett ezekből a könyvekből meg a házasságukból is, és önállósította magát.

Válásuk után újságíró lett, együtt élt a Le Matin párizsi napilap főszerkesztőjével, miközben leszbikus kalandjai is voltak. Egyik leghíresebb regénye, az 1919-es Cinci (Chéri) egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi szerelméről szólt, de valójában önéletrajzi ihletettségű volt: az írónő az újabb válása előtt igen szoros kapcsolata került a mostohafiával, Bertrand de Jouvenellel. 1944-ben jelent meg a másik nagy könyvsikere a Gigi című kisregény, ami egy fiatal prostituált és egy idősebb férfi házasságát meséli el, a nosztalgikus 1900-as évekbe helyezve. Colette volt az első írónő, akit a Goncourt Akadémia meghívott soraiba, és az első nő, aki halálakor állami temetésben részesült.

A filmben Dominic West játssza Colette első férjét, és mint szinte minden itt forgatott külföldi produkcióban, Árpa Attila is megcsípett egy kisebb szerepet. A rendező az Oscar-díjas Still Alice-t jegyző Wash Westmoreland, aki a forgatókönyvet együtt írta nemrég meghalt rendezőtársával, Richard Glatzerrel.

A filmet 2019. január 25-én mutatják be Nagy-Britanniában, a magyar bemutatóról egyelőre nincs hír. 

Ne maradjon le semmiről!