Kevesebbet töltenek le az olaszok

2018.07.12. 05:06

A 2017-es évet nézve picit ugyan, de visszaesett az illegális letöltések/kalózkodások száma Olaszországban, írja a Cineuropa.org. A csökkenés mértéke 2 százalékos, azaz korai lenne örömtüzeket gyújtani a kiadók és a stúdiók épületei előtt. Ami biztat lehet a jogtulajdonok számára, hogy a 15 év alatti korosztály a 2016-os állapothoz képest 15 százalékkal kevesebb lopott tartalmat fogyaszt - vagy azért, mert már annyira nem érdekli az új Supernatural-évad, hogy ellopni is lusta, vagy a szülők streaming előfizetésével úgyis elér mindent, akkor meg minek?

Az Ipsos vizsgálatát a Fapav nevű audiovizuális és multimédiás kontentek jogvédelmével foglalkozó szervezet rendelte meg. Az összegzésből kiderül, hogy 2017-ben az olaszok 37 százaléka töltött le legalább egyszer illegális tartalmat, összesen, országos szinten 630 millió alkalommal.

Az ellopott tartalmak listáját a filmek vezetik, a letöltők 81 százaléka ezeket nézi a legszívesebben, majd követlkeznek a tv-műsorok és sorozatok. Az olaszoknál az illegális streamelés a legnépszerűbb kalózkodási forma, az illegális felhasználók 26 százaléka így fogyasztja a tartalmat, míg a letöltés maga (pl. torrentelés) 22 százalékon áll, ami viszont öt százalékos emelkedést jelent a 2016-os évvel összevetve.

Biztatónak tartják azt is, hogy az illegális tartalmakra vadászó felhasználók 2016-hoz képest 4 százalékkal többen kerestek fizetős alternatívát akkor, ha bevált letöltőoldalukat bezárták. Az Ipsos szerint csak az olasz piacon 617 millió euróra rúg a kalózkodás miatt kiesett bevétel összege, ebből 455 millióval a filmipart, 172 millióval a tévéseket károsították meg.

A cég becslése szerint ez a bevételkiesés 5700 munkahely megszűnéséhez vezetett, ami egy kicsit túlzásnak tűnik - ahogy egyénként az is, hogy az Ipsos automatikusan azt feltételezi, hogy minden illegális letöltést lehet "forintosítani", miközben a saját kutatásuk sem azt mutatta ki, hogy a felhasználók 100 százaléka választja a fizetős alternatívát, ha illegálisan nem juthat a kinézett kontenthez.