Torontóban mutatkozik be az Oscar-díjas Nemes László új filmje

2018.07.24. 16:14

Cannes-ra vártuk, de az első, hivatalosan bejelentett vetítése a torontói filmfesztiválon lesz a Napszállta című filmnek, amit az Oscar-díjas Saul fiát készítő Nemes László rendezett, a fesztivál keddi bejelentése szerint.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy ez lesz a világpremierje, ugyanis a torontói felhozatalt egy nappal a velencei filmfesztivál programja előtt jelentik be, a velencei fesztivált viszont korábban tartják, mint a kanadait. De a jelenlegi állás, még ha csak lehet, hogy 24 óráig, az ez: Torontóban mutatkozik be először a Napszállta.

A hivatalos leírás a film Facebook-oldaláról:

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Annyi újdonságot meg lehet tudni a fesztivál honlapjáról, hogy a Napszállta 144 perces lesz.

A film forgatása 53 napon keresztül zajlott budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt. A Napszálltát a tervek szerint idén mutatták volna be a magyar mozik, de egyelőre nincsen hivatalos premierdátuma.

A Napszálltán kívül temérdek érdekes filmet is bejelentettek, itt van egy válogatás:

  • Beautiful Boy (amiben Steve Carrell és Timothée Chalamet apát és fiút játszanak)
  • Life Itself (amiben Oscar Isaac fog megríkatni mindenkit)
  • Widows (Steve McQueen heistfilmje a világ összes színészével és színésznőjével)
  • High Life (Claire Denis sci-fije Robert Pattinsonnal)
  • The Sisters Brothers (Joaquin Phoenix és John C. Reilly westernje)
  • First Man (Ryan Gosling az űrbe megy)
  • A Star Is Born (Bradley Cooper meg rendezőként az Oscarra)

Ne maradjon le semmiről!