A filmalap történelmi hősöket akar a mozikban látni

2018.07.26. 09:18

A Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyvpályázatot ír ki történelmi filmekre. „Minden, amire büszkének lehet lenni, minden, ahol feltűnt egy hősi tett, minden, ahol volt valami olyan konfliktus, ami egy drámát eredményezett” – sorolta az esélyes ötleteket a szervezet vezérigazgatója, Havas Ágnes az InfoRádiónak adott interjújában. Hozzátette, hogy soha nem akartak forgatókönyveket íratni, most sem szeretnének, csupán buzdítani akarják a magyar filmeseket, hogy gondolkozzanak ebben az irányban is. Úgy érzik ugyanis, hogy a magyar nézők a vígjátékok mellett leginkább a történelmi filmekre kíváncsiak.

Az is elmondta, hogy eddig is készültek történelmi filmek az Oscar-díjas Saul fiától az 1945-ön át a Hajnali láz vagy az Anyám és más futóbolondok a családból című filmekig, amikre büszkék. De úgy gondolják, hogy a nézők hőstörténeteket is szeretnének a mozikban látni. 

Havasi hozzátette, hogy a mozik tizennégy új magyar filmet mutatnak be ősszel. Tavaly több mint 1,3 millió néző váltott jegyet magyar filmekre, idén lassan 600 ezernél jár ez a szám. A vezérigazgató abban bízik, hogy év végére ismét meghaladja majd az egymilliót a magyar filmekre beülő nézők száma.

Az interjút a kormány szócsövének számító Magyar Idők azzal egészítette ki (névtelen filmes forrásukra hivatkozva) hogy "Andy Vajna filmügyi kormánybiztos nagyon szeretné elkerülni azt, hogy az állam más módon oldja meg a helyzetet, ezért kezdte csipkedni magát az ügyben, mivel könnyen előfordulhat az, hogy az állam más csatornákon rendelje meg a magyar történelmi filmeket". 

update: Andy Vajna a filmügyi kormánybiztos a Twitteren reagált. Azt írja, hogy közönség véleménye és a filmesek tehetsége érdekli, politikával nem foglalkozik, és bízik benne, hogy a pályázatra sokan jelentkeznek. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?