Kínában nem mutatják be az új Micimackó-filmet

2018.08.04. 09:38

A kínai hatóságok megtiltották a Disney-nek, hogy bemutassák az országban a Barátom, Robert Gida című filmet. A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy a kínai cenzúra továbbra is tiltja a Micimackót ábrázoló képeket az országban, számolt be róla a Variety. 

A Barátom, Róbert Gida című filmet a héten mutatták be a magyar mozikban, főszereplőjét, a már felnőtt Róbert Gigát, Ewan McGregor alakítja, aki kreatív válságba kerül, amiből a szeme előtt életre kelő Micimackó segít neki kimászni. 

Micimackó az egyik legártatlanabb rajzfilmes karakter, de Kínában azóta tiltólistán van, mióta 2013-ban készült Hszi Csin-pingről és Barack Obamáról egy kép, amin pont úgy néztek ki egymás mellett, mint Micimackó és Tigris. Azóta a kínai elnököt mindenki AA Milne hősével azonosítja, a cenzorok viszont igyekeznek ennek az összes nyomát eltüntetni a kínai netezők elől. 

A Variety egy névtelen forrása megjegyzi, hogy Kínában szigorú kvóta van arra, hogy maximum 34 amerikai filmet mutathatnak be az ország mozijai, a hatóságoknak pedig soha nem kell megindokolniuk, hogy pontosan miért tagadják meg egy film forgalmazását. Így a döntésben valószínűleg nemcsak Micimackó játszik szerepet, de az is, hogy az ország közönsége általában a látványos, akció jelenetekkel teli filmeket szereti, a Barátom, Róbert Gida pedig messze áll ettől.

A kínai cenzúra számára ettől függetlenül Micimackó továbbra is gyenge pont, legutóbb John Oliver, tévés komikus került tiltólistára azok után, hogy műsorában bemutatta a kínai helyzetet, különös tekintettel a Hszi Csin-ping és Micimackó közötti hasonlóságra és az ez ellen küzdő cenzúrára.