Vajon hány díjat hoznak az Oscar-díjas rendező félelmetes kalapjai?

2018.08.08. 16:17

Megjelent az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta (Sunset) első igazi előzetese. A századelős budapesti kalapszalonról szóló film traileréből úgy tűnik: csak a felszín lesz a csillogás, és a kalapoknál valami sokkal súlyosabb dolog lappang a háttérben.

001
Fotó: Laokoon Filmgroup

A Screen Daily nevű filmes lapon debütált a Saul fia rendezője új filmjének trailere, a film világpremierje, az A-kategóriás Velencei Filmfesztivál előtt. A Napszállta Velence után röviddel aztán egy újabb A-kategóriás fesztiválra megy: Torontóban - mivel addigra már nem premierfilm lesz - versenyen kívül vetítik.

Az előzetes nem sokat árul el a történetből, de mindenképpen hozzátesz ahhoz, amit eddig lehetett tudni a filmről, ebben ugyanis azért már nem a nagyvilági-nagypolgári Budapesten van a hangsúly, hanem valamilyen aggasztó, félelmetes és erőszakos folyamatról a háttérben.

A film hivatalos sztorileírása a következő:

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

A Napszállta egyébként 144 perces lesz.

A film forgatása 53 napon keresztül zajlott budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt. A Napszálltát a tervek szerint idén nyáron mutatták volna be a magyar mozik, ez végül szeptember 27-re tolódott: ekkor mutatja be a Mozinet.

Ne maradjon le semmiről!