Will Smith fia beszabadult egy csomó lány közé

Screen Shot 2018-08-17 at 17.50.01.png
2018.08.19. 08:06

A gördeszkázást a közvélekedés még mindig egy abszolút fiús sportágnak tekinti, pedig Elissa Steamer első nőként már a '90-es években szponzorációs szerződést kapott, amivel belépett a profik közé, a Hags (boszorkányok) nevű '80-as évekbeli, csupa lányokból álló gördeszkás brigád pedig még őt is jóval megelőzte. A Wolfpack című dokumentumfilmmel felbukkanó Crystal Moselle most egy fikciós filmet készített egy csapat nagyvárosi lány gördeszkásról, akiken keresztül a néző megismerheti, hogy milyen amikor egy vad gördeszkás társaság kizárólag lányokból, illetve Will Smith fiából áll.

A filmmel kapcsolatban fontos tudni, hogy a címadó Skate Kitchen egy létező Instagram-oldal 74 ezer követővel, ahogy a filmben szereplő gördeszkás lányok is egy csapatot alkotnak a való életben. Moselle korábban azt nyilatkozta, hogy a társasággal a New York-i metrón találkozott, utána barátkozott össze velük, és határozta el, hogy filmet forgat róluk. Vagyis inkább velük, mert a Skate Kitchen alapvetően fikciós történet, mégha Moselle rengeteg inspirációt kapott a forgatókönyvhöz a szereplőkkel eltöltött idő alatt.

A Skate Kitchen papíron egy tipikus coming of age film egy külvárosi lányról, aki imád gördeszkázni, de az őt egyedül nevelő édesanyja erről hallani sem akar. Camille-t azonban nem lehet megállítani, és elindul megismerkedni a kedvenc Instagram-oldalának, a Skate Kitchennek a szereplőivel. Ez egy csak lányokból álló gördeszkás csapat New York belvárosában, és a film Camille és az új ismerősei kapcsolatát, a lányok közötti érzelmeket, és a világgal kapcsolatos gondolataikat mutatja be úgy, hogy közben folyamatosan lóg a levegőben a felnőtté válás, és az ezzel kapcsolatos dolgok témája. Szex, szerelem, munka, és hogy miért jobb a tampon a szárnyas betétnél.

skate
 

Ennyit ér

Index: 7/10
Metacritic: 76/100
Rotten Tomatoes: 89%
IMDB: 5,9/10

Le sem tagadhatná a film, hogy amatőr színészek játszanak benne, beleértve Jaden Smith-t is. Ugyan Moselle saját bevallása szerint fél évig színészoktató foglalkozott velük, de azért bőven voltak olyan alkalmak, amikor az ember a haját tépte az alakításoktól. A rendezőnő azt is elmondta, hogy sok szöveget a lányok írtak át, mert életszerűtlenek voltak, de hiába ül tök hitelesen a szleng mindenkinek, ha egy-két karakter látványosan túljátssza a szerepét. Különösen a Kurtöt alakító Nina Moran, a legfiúsabb lány a társaságban, aki természetesen annyira fiús, hogy a lányokat szereti, de cseréne még annyira sem tud színészkedni, mint a többiek. Az érdekes egyébként az, hogy ő az egyetlen, aki nagyon kilóg a többiek közül, bár neki talán a legösszetettebb is a karaktere.

@ninamoninamoninamo lip slide 💜❤️💖

A post shared by TheSkateKitchen (@theskatekitchen) on

A többiek vagány, nagyszájú, de érzékeny lányok, akik tényleg állati jól tudnak gördeszkázni, és ez azért nem árt egy olyan film esetében, amelynek a 90 százaléka erre fókuszál. Ja, és Jaden Smith is tud gördeszkázni, cserébe pont annyira rosszul színészkedik, mint mindig, és pont olyan elvont művészgyereket alakít, mint legutóbb a Get Down c. Netflix-sorozatban. Róla amúgy érdemes tudni, hogy az egyik szereplő Instagramon kérte meg, hogy szerepeljen a filmben, és mindenki meglepetésére el is vállalta.

Ha a színészi játék nem is meggyőző, a filmnek van egy iszonyat erős bája. Nagyon működik a kémia a lányok között, a film megnézése után annyira nem is lepődtem meg, hogy az életben is barátok. A gördeszkás jelenetek kifejezetten faszák, hitelesek, és alapból New Yorkot egy ennyire sajátos szemszögből is csak azok láthatták eddig, akik követik a helyi gördeszkás közösség videóit. Az már más kérdés, hogy úgy a film felétől tökéletesen lehetett tudni, mi lesz a történet vége, és a happy enddel egy kicsit elvették az élét a csattanónak, de ez sem ront a film szerintem legfontosabb tanulságán.

@bamcinematek was 🔥 an extra screening was added this Sunday.

A post shared by TheSkateKitchen (@theskatekitchen) on

Ugyan végig ki van hegyezve a film egy kicsit a mi lány deszkások, a többiek meg mind fiúk ellentétre, de azért ezen nem is érdemes fennakadni, tinikorban pláne erősen jelen van még ez az állapot. Ami szerintem érdekes, és a film zseniálisan rámutat, hogy igazából 6-8 deszkás lány egymás között alig különbözik 6-8 deszkás fiútól egymás között. Ugyanúgy isznak, szívnak, bunkó poénokat és szexes sztorikat mesélnek, és ugyanakkora tahók random emberekkel gördeszkázás közben, mint a fiúk. Ez egy nagyon szép kapocs a nemek között, hogy az azonos érdeklődés esetében nincs értelme nemekről és nemi szerepekről beszélni, egyedül az a lényeg, hogy mindenki imád gördeszkázni, és több tucat tinédzser a kedvenc hobbiján keresztül köt életre szóló barátságokat, tanul leckéket az élettől, és jön rá arra, mit jelent neki a szerelem, az őszinteség vagy éppen a magány.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?