Negyven évet vártunk Orson Welles eszement utolsó filmjére

2018.08.30. 05:14

Több, mint harminc évvel a halála után új filmmel jelentkezik minden idők egyik legnagyobb rendezője, Orson Welles. A  The Other Side of the Wind forgatása 1970-ben indult el és kisebb nagyobb megszakításokkal 1977-ig tartott, ám befejezni sosem sikerült. 

Eredetileg 2015-ben tervezték bemutatni az utólag befejezett filmet, de ez végül nem valósult meg. Sokáig úgy nézett ki, hogy Welles utolsó története örökre dobozban marad, de végül akkor változott a helyzet, amikor Frank Marshall, a film egyik producere 2017-ben egy párizsi széfben megtalált több százat a film negatívjai közül. Peter Bogdanovich volt a másik, aki miatt be tudták fejezni a filmet, a Deadline-nak azt nyilatkozta, hogy szabályos kincsvadászatot folytatott a film elveszett felvételei iránt.

Végül a lengyel filmes Filip Jan Rymsza segítségével nemcsak a filmet sikerült rekonstruálni, hanem még a Netflix személyében egy olyan partnert is találtak, aki a finanszírozás mellett a forgalmazást is egyszerűen képes volt megoldani. Így fordulhat elő, hogy Welles eredeti forgatókönyve, a korábban elkészült vágott anyagok, illetve a forgatáson készített hangfelvételek alapján befejezték a filmet, aminek világpremierje a velencei filmfesztiválon lesz, Netflixre pedig novemberben kerül fel. Ezen felül pedig egy dokumentumfilmet is forgattak az egészről They’ll Love Me When I’m Dead címmel.

A film története elég meta, egy idős filmrendezőről szól (John Huston), aki képtelen befejezni az utolsó filmjét. Peter Bogdanovich mellett látható még benne Susan Strasberg, Oja Kodar (Welles partnere a forgatás idején) és Dennis Hopper is. A zenét az Oscar-díjas Michel Legrand készítette, a vágó pedig a szintén Oscar-díjas Bob Murawski volt.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?