Állótapssal és pozitív kritikákkal fogadták Nemes Jeles új filmjét Velencében

2018.09.03. 21:53

Telt házas vetítésen mutatkozott be hétfőn a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó film - írja az MTI.

001
Fotó: Laokoon Filmgroup

Nemes Jeles László a bemutató előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy miután a Saul fiát elkészítette, vissza akart menni az időben, hogy megértse azt a rejtélyt, amely néhány év alatt zajlott a 20. század kezdetén:

hogyan válik önpusztítóvá egy kifinomult társadalom, hogyan jut el a fejlődés korszakától és a technológiába vetett hittől az ipari gyilkosságig.

A film világpremierjét a közönség felállva ünnepelte, mint Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója szerint a nézők a sorok között ülő Nemes Jeles László rendező és a többi stábtag felé fordulva tapsoltak.

Sipos Gábor producere szerint eufórikus volt a hangulat a bemutató után. A producer felidézte, hogy az Oscart is elnyert Saul fia után hatalmas érdeklődés övezte Nemes Jeles László új filmjét, de próbálták a lehető legjobban felszabadítani a rendezőt a nyomás alól.

"Mi producerek azt a célt tűztük ki, hogy megpróbáljuk függetleníteni a rendezőt az elvárásoktól, és az elmúlt két és fél évben arra ösztönözni, hogy a legkoncentráltabban tudjon dolgozni"

Velence után a Torontói és a Londoni Filmfesztivál is műsorára tűzi a Napszálltát, a forgalmazási jogait már 70 ország megvásárolta, Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza.

A Napszálltáról megjelentek az első nemzetközi filmkritikák a vetítés után.

  • A The Guardian kritikusa öt csillagból négyet adott és magával ragadó filmnek nevezte a Napszálltát. A kritika szerint az első világháború előestéjén, Budapesten játszódó film rendkívül titokzatos, sőt sok szempontból bizarr alkotás. 
  • Az IndieWire a magyarok mesteri új filmjeként ír be a Napszálltáról, amiben a szerző szerint Jakab Juli lenyűgöző alakítást nyújt. A kritikus szerint Nemes munkájában felfedezhető Tarr Béla hatása, de közben egy teljesen egyedi, saját filmes hangon szólal meg.
  • A ScreenDaily szerint Nemes Jeles László filmje nem könnyen emészthető alkotás, olyan, mintha David Lynch Mulholland Drive-ja találkozna Joseph Roth Radetzky-indulójával egy kafkai pokolban. 
  • A Hollywood Reporter szerint Nemes új filmje szimbolikus eposz, amelyben egy fiatal nő tanúja lesz egy civilizáció pusztulásának. A kritikus szerint a csaknem két és fél órás alkotás teljes figyelmet követel a nézőtől, ami egyesek számára fárasztó és frusztráló lehet, ugyanakkor lenyűgöző filmalkotásként méltatja a Napszálltát, amely szerinte a hatvanas évek merész magyar filmjeire emlékeztet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?