Két magyar film is nyert a montreali filmfesztiválon

2018.09.04. 08:58

Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje nyerte meg a fődíjat a montreali filmfesztiválon. A Montreal World Film Festival legjobb rendezőnek járó díját Szász Attila hozta el az Örök tél című munkájával.

Topolánszky Tamás Yvan filmje a híresen nehéz természetű Michael Curtizről, azaz Kertész Mihályról (esetleg Kaminer Manóról) szól, aki az első magyar volt, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart a Casablancáért. A címszereplőt Lengyel Ferenc alakítja, a női főszerepet Dobos Evelin, a Carl főpincért alakító Szőke Szakáll szerepét pedig Gyabronka József kapta meg. A film forgatásán tavaly az Index is részt vett, cikkünket erre olvashatja.

Szász Attila Örök tél című filmje a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket 1944 decemberében marhavagonokban szállítottak az egyik Ukrajna területén található lágerbe. A film főszereplőjét Gera Marina alakítja, aki a munkatáborban megismerkedik egy tapasztalt fogollyal, Csányi Sándorral, aki megtanítja neki, hogyan lehet kibírni az itteni életet. A filmről szóló kritikánkat itt olvashatja.

A montreali filmfesztiválra összesen nyolc magyar munka jutott ki: Pápai Pici Varjúháj című rövidfilmje, Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmje, Nagypál Orsi Nyitva című romantikus vígjátéka, Sándor Pál Vándorszínészek című filmje, Elek Dóra Világlátó Baltazár című dokumentumfilmje, valamint Molvay Norbert Jövő szerdán című rövidfilmje.

A további díjazottak listája megtekinthető a fesztivál honlapján.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?